Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Hűtlenség

A pszichológus válaszol: ezért lépnek félre az emberek boldog párkapcsolatokban is

2024. május 15.

2 perc olvasás

ELLE

hűtlenség boldog párkapcsolat megcsalás párkapcsolat
A pszichológus válaszol: ezért lépnek félre az emberek boldog párkapcsolatokban is
© Shutterstock

A boldog párkapcsolatok is gyakran végződnek megcsalással. 


Sokan szeretnénk azt hinni, hogy a boldog párkapcsolat megvéd minket a megcsalástól, hiszen úgy gondoljuk, hogy a félrelépés csak akkor történhet meg, ha valami probléma üti fel a fejét. Azonban a pszichológusok tudják,hogy a hűtlenség a legjobbnak tűnő kapcsolatokban is megjelenhet. 

Növekedett a kísértés?

A mai világban a munka, az utazás vagy a társas helyzetek miatt több lehetőség van arra, hogy potenciális félrelépő partnerekkel találkozzunk, ami növelheti a kísértéseket. A szakértők kiemelik azt is, hogy technológiai fejlődésünk minden eddiginél jobban elérhetővé, olcsóbbá és könnyebbé teszi a házasságon vagy párkapcsolaton kívüli szexuális kapcsolatot. A kísértések nagyok és gyakoriak, és az azonnali kielégülés vágya felerősödik – magyarázta Moshe Ratson pszichoterapeuta. 

Ott az önbizalomhiány is

Nem mindig, de gyakran az egészséges kapcsolatokban a viszonyok hátterében az alacsony önbecsülés, az érzelmi kontroll, az impulzivitás és az érettség hiánya áll.  Egyeseknek, akiknek hiányzik az önbecsülésük, akármennyi szeretetet is kapnak, az sosem elég. Természetesnek veszik, amijük van. Általában, amikor önbizalomhiány áll a háttérben, akkor a leggyakoribb az, hogy a hűtlen fél megbánja a tettét.

Az intimitás vagy az érzelmi kapcsolat hiánya

Még egy általában boldog kapcsolatban is lehetnek olyan időszakok, amikor a partnerek érzelmileg eltávolodnak egymástól, vagy hiányzik a testi/szexuális intimitás. Amikor a szeretet, a megértés és az értékeltség érzése iránti érzelmi szükségletek nem teljesülnek az elkötelezett kapcsolatban, az egyének máshol próbálják megszerezni ezeket a dolgokat. A viszony lehet egy kísérlet arra, hogy betöltse ezt az intimitási űrt.

Unalom vagy az újdonság keresése 

Szintén a boldog párkapcsolatoknál is előfordul, hogy a párok belesüllyedhetnek a megszokott rutinokba és mintákba. A kezdeti szakasz intenzív szenvedélye és újdonsága elhalványul. Néhány ember számára a hosszú távú kapcsolat rutinja unalomhoz vezethet, vagy vágyat érezhet a frissesség és az izgalom után, amit egy titkos kapcsolat biztosíthat. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves