Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Figyelmeztető jelek

4 jel, amiből felismerhető egy bántalmazó párkapcsolat

2024. május 09.

2 perc olvasás

ELLE

házasság párkapcsolat bántalmazott nők mérgező kapcsolat megfélemlítés bántalmazókapcsolat
4 jel, amiből felismerhető egy bántalmazó párkapcsolat
© Shutterstock

Minden esetben megfigyelhetőek olyan jelek, amelyek egyértelművé teszik, hogy bántalmazó párkapcsolat áll fenn.


Bár ma már egyre több szó esik róla, a bántalmazó párkapcsolat még mindig nők millióit érinti, aki hosszú időn át szenvednek egy ilyen viszony következményeitől.

Iskolázottságtól és társadalmi helyzettől függetlenül bárki áldozattá válhat, és a nők többsége gyakran maga sem tudja meghatározni, hogy mikor alakul át a párkapcsolata egy olyan viszonnyá, amely veszélyt jelent a mentális és fizikai egészségére is.

Sokszor előfordul, hogy még a közeli barátok és családtagok sem mernek segíteni, mert nem biztosak abban, hogy valóban probléma van a pár tagjai között. Néhány viselkedési forma azonban egyértelművé teszi a helyzetet.

A bántalmazó kapcsolat jelei

Extrém féltékenység

A féltékenység a bizalmatlanságból fakad, de a bántalmazó fél ezt minden esetben szeretetként próbálja meg feltüntetni. Rendszeressé válik, hogy a társát elszámoltatja az idejével, kikérdezi, kivel találkozott vagy beszélgetett, és gyakran flörtöléssel vádolja. Súlyos esetben akár dolgozni sem engedi, hogy elkerülje a másokkal való interakciót, vagy telefonon is folyamatosan ellenőrzi a partnerét.

Irányítás

A bántalmazó fél az, aki a nagyobb horderejű kérdésekben dönt a másik megkérdezése nélkül. Ez magába foglalja, hogy ő határozza meg az időbeosztást, a találkozókat, a pénzügyeket, de akár még a párja öltözködésébe és egyéb személyes ügyeibe is beleszól.

Irreális elvárások

Az áldozatok sok esetben arról számolnak be, hogy nehezen, vagy egyáltalán nem teljesíthető elvárásoknak kell megfelelniük. Ezek a külső és a belső tulajdonságaikat is érinthetik. Miután kudarcot vallanak, gyakori a partnerük által elszenvedett megszégyenítés, és a verbális vagy fizikai bántalmazás.

banttalmazo-parkapcsolat-elle.hu
Forrás: Shutterstock

Mások hibáztatása

A felmerülő problémák miatt a bántalmazó fél soha nem magát, hanem másokat, általában az áldozatot teszi felelőssé. Az egyre durvább viták akár tettlegességig is fajulhatnak.

A szakemberek azt javasolják, hogy aki a fentiek közül bármelyik pontban érintett, kérjen külső segítséget, ugyanis a tapasztalatok szerint a helyzet fokozatosan romlik az idő előrehaladtával.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves