Quantcast

Változókor

Menopauza miatti támogatásért harcolnak a munkahelyükön a nők

Menopauza miatti támogatásért harcolnak a munkahelyükön a nők
© Zak Kendal/Getty Images

Az elmúlt négy év során csaknem duplájára nőtt a menopauzára hivatkozó munkaügyi perek száma az Egyesült Királyságban.

Azok a nők, akik úgy érzik, hogy munkahelyi megkülönböztetés érte őket a koruk és különösen a menopauza miatt, egyre nagyobb számban fordulnak bírósághoz.

Ez alátámasztja azt az elképzelést, miszerint a nők egyre magabiztosabban követelik, hogy a munkáltatók vegyék figyelembe a menopauza által érintettek igényeit, és arra ösztönzik a szervezeteket, hogy találjanak módot annak biztosítására, hogy az állapot ne befolyásolja a munkaképességüket.

A menopauza által érintett nők egyébként a leggyorsabban növekvő munkavállaló demográfiai csoport az Egyesült Királyságban.

egyre több eset

A Menopause Experts tanácsadó cég szerint a menopauza csak 2021 első hat hónapjában 116 alkalommal volt hivatkozási alap a munkaügyi bíróságokon, és ez várhatóan tovább emelkedik majd. Ez azért is érdekes, mert 2018 utolsó kilenc hónapjában mindössze öt olyan ügy volt, amelyben a menopauzára hivatkoztak.

Bár a jelentések szerint a 40 és 55 év közötti ötmillió dolgozó nő közül Nagy-Britanniában 80 százalékuknál a menopauza tünetei a munkaviszony fennállása alatt jelentkeznek, a számukra nyújtott támogatást sok vállalatnál gyakorlatilag nem létezik.

Ami azonban a számadatokat illeti, állítólag csak az Angliában bíróság elé került ügyeket veszik figyelembe, és ezért nem kapunk teljes képet a helyzetről, ráadásul a peren kívüli megegyezéseket szintén nem számolja a statisztika.

Forrás: Elle