Quantcast

Sporteszköz

Itt az okosóra, ami megmondja, mikor ne menj edzeni

© FreshSplash/Getty Images

A Fitbit újítása figyelembe veszi viselője stressz-szintjét is, és ahhoz mérten javasolja a napi edzéseket.

Senkinek nem kell bemutatni, mennyire alapjaiban változtatta meg az életünket a pandémia: a bezártság és az egyedüllét rányomta a bélyegét az alvási rutinunkra, az étkezésünkre és a sportolási szokásainkra is. Mindeközben előtérbe került a mentális egészség fontossága, amely azóta is vezető szerepet tölt be a mindennapjainkban.

Ezt vette alapul az okosórákat gyártó Fitbit is, akik legújabb termékeik kifejlesztésénél arra fókuszáltak, hogyan támogathatnák jobban a vásárlóik mentális egészségét és a stresszkezelését. A legújabb okosórájuk ennek köszönhetően a reggeli kihívások összeállításánál figyelembe veszi azt is, hogy a felhasználó mennyire áll készen mentálisan és fizikálisan a sportolásra.

„A világjárvány alatt új értelmet nyert, hogy mit jelent erősnek lenni. Arról van szó, hogy figyeljünk a testünkre, és egyensúlyt teremtsünk az aktivitás és a pihenés között – mondta el a CNN kérdésére James Park, a Fitbit vezérigazgatója. – Időt kell szakítani a mentális és fizikai egészségünkre, és ha arra van szükség, tartani kell egy kis szünetet.”

Az újonnan lefejlesztett algoritmus épp ezért minden reggel kalkulál egy pontszámot, amely figyelembe veszi az előző napi aktivitást és megerőltetést, azt, hogy mennyire aludtunk jól az elmúlt napokban, méri a szervezet stresszfaktorait és ez alapján dönti el, hogy a regenerálódást helyezzük előtérbe (például jóga, nyújtás vagy mindfulness-gyakorlatok végzésével), vagy készen állunk-e a pörgősebb edzésekre. Ez az újítás segít megelőzni a túledzésből adódó problémákat és esetleges sérüléseket, miközben pontosabb visszajelzést ad a felhasználóknak arról, mire áll készen a testük.

Az ősszel febütáló szoftver hamarosan a régebbi Fitbit készülékekhez is elérhető lesz.