Quantcast

Jóllét

A szezonális depresszió 5 hatásos ellenszere

A szezonális depresszió 5 hatásos ellenszere
© Getty Images

Pánikra semmi ok, ha a hőmérséklet csökkenésével arányosan lankad a kedved és a motivációd is. Segítünk, hogy idén mosolyogva vészeld át a szezonális depresszió időszakát!

A szakirodalom szezonális affektív zavar (SAD) néven emlegeti a köznyelvben csak szezonális depresszióként ismert jelenséget, amikor az őszi-téli hónapok során fokozatosan úrrá lesz az érintetteken a rosszkedv és a letargia. „A szezonális depresszió fokozatosan telepszik rá a mindennapjainkra. Minél rövidebbek a nappalok, annál inkább csökkenhet egyeseknél a jókedv és a motiváció” – figyelmeztet Cécile Acket pszichológus, viselkedési és kognitív terapeuta.

A szezonális depresszió a fényhiányos időszakokban, ősz közepétől a tavasz kezdetéig nyomhatja rá a bélyegét a jó hangulatunkra és az életörömünkre. „A depresszióra jellemző, jól ismert tünetek, mint például az enerváltság, az érdeklődés elvesztése, az elszigeteltség vagy akár a libidócsökkenés mellett a szezonális affektív zavar velejárója lehet a fokozott étvágy, a súlygyarapodás vagy akár az aluszékonyság is.” Ezen specifikus tünetek miatt egyes szakértők „winter blues” néven is emlegetik azt a lelkiállapotot, ami ilyenkor úrrá lesz az érintetteken. A kellemetlenségek azonban csökkenthetők – mutatjuk, milyen módszereket érdemes kipróbálni!

Fényterápia

A biológiaórákon megtanulhattuk, hogy a növények számára nélkülözhetetlen a napfény a fotoszintézis folyamatához. És bár az ember nem közvetlenül a fényből nyeri az energiát, mint minden élőlénynek, nekünk is szükségünk van az életető fénysugarakra. Norman E. Rosenthal orvos és kutató volt az, aki elsőként beszélt a fényterápia vagy fototerápia előnyeiről a szezonális depresszió elleni küzdelemben. A nagy dózisú fény szó szerint feltölti az akkumulátorainkat, és érezhetően jó hatással van a szezonális depresszió tüneteire.

Friss levegő

A tünetek eluralkodásával egyre nő a csábítás, hogy bezárkózzunk és az orrunkat se dugjuk ki otthonról a hűvös hónapokban. Ez azonban könnyen tovább ronthat a hangulatunkon. Sétáljunk minél többet a szabadban, lehetőleg napközben, hogy a napsugarak is kifejthessék áldásos hatásukat. Erre jó alkalom lehet például a kutyasétáltatás – ha nincs háziállatunk, jelentkezzünk egy állatmenhelyre, kutyasétáltató önkéntesként!

Illóolajok

Érdemes egy esélyt adni az aromaterápiának – az illóolajok és a Bach-virágterápia is enyhítheti a szezonális depresszió kellemetlen velejáróit. A növények illatanyagai a stressz és a szorongás leküzdésében is nagy segítségünkre lehetnek, erre nagyszerű választás például az ylang-ylang, a neroli, a verbéna, a tömjén és a majoránna.

Meditáció

A komorság és a negatív gondolatspirál is a szezonális depresszió tünetei közé tartozik, amely sokat ronthat a hangulatunkon. Ezek ellen meditációval vehetjük fel a harcot – számos online elérhető oktatóvideó segít elsajátítani a meditáció alapjait. Naponta tíz percet szánjunk a csendes elmélkedésre, és figyeljük meg, milyen hatással van a kedvünkre, stressz-szintünkre. A meditációt a reflexológiával is ötvözhetjük: érdemes szakértő tanácsát kikérni azokról a reflexológiás pontokról a testünkön, amelyek masszírozásával fokozhatjuk a stresszoldó hatást.

Terápia

„A szezonális depresszió különböző módon és intenzitással érinti az embereket. Akár minden gond nélkül is együttélhetünk vele. Ám attól a pillanattól kezdve, hogy negatív hatással van az életünkre, például reggelente egyre nehezebben bírunk kimászni az ágyból, rendszeresen késünk vagy kimaradunk a munkából, elszigetelődünk a hozzánk közel állóktól vagy mély szomorúság lesz úrrá rajtunk, érdemes szakértő segítőhöz fordulni” – tanácsolja a pszichológus. Kezdésképpen konzultálhatunk a háziorvosunkkal, aki szükség esetén vitaminpótlást írhat elő, emellett érdemes figyelmet fordítani a lelki gondok orvoslására is. A viselkedési és kognitív terápiák is megoldást jelenthetnek arra, hogy elmélyülten dolgozzunk a bennünk munkálkodó negatív gondolatokon, különösen, ha évek óta visszatérő problémát jelent a szezonális depresszió.

Forrás: Elle