Quantcast

Intimitás

A szex is a Covid áldozata lett?

A szex is a Covid áldozata lett?
© Halfpoint/Getty Images

A világjárvánnyal járó bezártság és bizonytalanság életünk szinte minden területére rányomta a bélyegét. De hogy állunk a szexualitással?

„Ami azt illeti, ez a pandémia a hálószobában sem egy fáklyásmenet – ismeri el a negyvenes Adrienne, aki alapvetően egy dinamikus jelenség, de most bevallja, hogy soha nem érezte magát ennyire maga alatt. – Mivel senkivel nem találkoztam, az öltözködésemre már egyáltalán nem figyeltem oda: van két molyrágta pólóm, azokat váltogattam. Fél év kijárási korlátozás után már az is kihívás volt, hogy kitaláljam, egyáltalán mit együnk. Már egy jó vacsorához sem volt kedvem: mintha az ételeknek nem lett volna ízük. Aki nem volt Covidos, az is elvesztette az ízérzékelését. Csak azért ettünk, hogy lenyomjuk az éhségérzetünket.” Ő tíz éve él párkapcsolatban, és ugyanezt érzékelte a párjánál is: „Vezetőként két csapatot irányított a hálószoba sarkából, ahol egy évig ugyanabban a fotelben ült, a laptopjával a kisasztalon. Mint egy depressziós vad az állatkertben. Ebben az összezártságban 0/24-ben kibírni egymást, már az is csoda.”

Nincs kedvem, nem bírom...

A Policy Solutions 2021-ben készült magyarországi közvélemény-kutatásában a megkérdezettek döntő többsége szerint nem változtak az emberi kapcsolatai a karantén alatt, egy számottevő kisebbség ugyanakkor azt mondta, hogy szorosabbá váltak a családi kapcsolatai (19%), illetve a párkapcsolata is (16%). Nagyjából ugyanennyien (19%) számoltak be azonban a baráti kapcsolataik elhidegüléséről, és 5 százalék párkapcsolati elhidegülésről. A franciák esetében a második karanténos tavasz elteltével már elég beszédesek voltak a számok: 40,5 százalékuk (a diákok 52 százaléka) vallotta azt, hogy lelkileg rosszul érzi magát – és ez a libidóra is hatással volt: „Nincs kedvem. Nem bírom, folyamatosan panaszkodik. Elhatároztuk, hogy külön fogjuk nézni a sorozatokat, hogy legalább arra az időre magunkban lehessünk. Szex? Az mi?”

A szexualitást kutató amerikai Kinsey Intézet felmérései szerint a szexuális aktivitás a pároknak több mint a felénél (55%) a minimális alá süllyedt. „Alapvetően a párok kitartottak nagyjából 2020 decemberéig, de utána feladták – erősíti meg Marie-Aude Binet párkapcsolati tanácsadó és szexológus. – Rengetegen jutottak el a kiégés határára a munkájukban, különösen a vezető pozíciókban levő munkavállalók, akik óriási nyomás alatt vannak, nem beszélve azokról, akik elveszítették a munkájukat – nem csoda, ha ez megviseli az embert. Az első lezárás sokaknak talán még jót is tett, mert közelebb kerültek egymáshoz, de a második után a legtöbben befordultak, és ez egészen az anhedóniáig is eljuthat: amikor nincs az embernek kedve semmihez, és semmiben nem talál örömet. Nyilván van olyan is, akinek nincs baja, de sokan rosszul viselik a helyzetet. Nagyon rosszul.”

Szex, mint vigasztaló módszer

Persze volt, aki kitartott. Különösen az egyedülállók, akik belefáradtak abba, hogy este nyolc után be voltak zárva otthon, egyedül. Ebben az általános rosszkedvben, ahol a társas érintkezéseink a minimumra csökkentek, a szex vigasztaló szerepet játszott például a 40 éves Léna életében, aki bevallja, hogy esténként suttyomban találkozgatott a szeretőivel. „Soha nem szexeltem ennyit, mint a járvány alatt – vallja be mosolyogva. – Az első lockdown borzalmas volt: totális absztinencia, siralmas éjszakák. Később viszont kihasználtam a helyzetet, amennyire lehet, és nem vártam meg, hogy mások mondják meg, mikor van jogom élni. De csak olyan férfiakkal találkoztam, akikben megbíztam és akiknek volt negatív PCR-tesztjük.”

A 38 éves Aurélie menetrendje: 8-tól 10-ig randevú egy régi szerelmével. „Akkor találkoztunk, amikor a lányom elment az iskolába, nekem meg még nem kellett leülnöm otthon dolgozni. Szexeltünk, beszélgettünk. És ez volt gyakorlatilag az egyetlen fizikai aktivitás, amit végeztem. Az első lezárás alatt a párizsi operaház művészeinek óráit követtem, kihívásra vágytam, úgy éreztem, muszáj mozognom. 

A 28 éves Élodie New Yorkban lakik, ahol már korán nagyon jól álltak az oltásokkal, és azt meséli, náluk az egyedülállók jelszava 2021 nyarára a „Wax és vax” lett, azaz jöhet az oltás és azzal együtt az epilálás. Másként szólva jöhet a bikini és minden, ami azzal jár…

Nicholas Christakis amerikai epidemiológus és szociológus, a Yale professzora szerint a Covid utáni időszakra valószínűleg az igazi gondtalanság, sőt a szexuális szabadosság lesz jellemző. Ehhez a megállapításhoz tanulmányozta a száz évvel ezelőtti spanyolnátha-járványt, ami annak idején megtizedelte a Föld lakosságát, és sokban hasonlított a mostani helyzetre: a járvány alatt ugyanez a félelem és elzárkózás volt jellemző, majd jöttek az őrült 20-as évek, az érzékiség tobzódása. A mai helyzetben nagyjából úgy számolhatunk, hogy 2024 előtt olyan nagy orgia nem várható. Ennyi idő biztosan kell a globális nyájimmunitás eléréséhez és a társadalmi-gazdasági válság leküzdéséhez. 

A teljes cikk az Elle magazin 2021. július-augusztusi számában jelent meg.