Ez a karácsonyi desszert garantáltan a vendégeid kedvence lesz.
Ha a karácsony nálad is egyenlő az illatos fűszerekkel, a krémes desszertekkel és a „nahát, ezt hogy csináltad?” típusú vendégreakciókkal, akkor ez a sütés nélküli mézeskalács mousse pite garantáltan az idei ünnep sztárja lesz. Krémes, fűszeres, könnyű, és ami a legjobb: a sütőt még csak be sem kell kapcsolnod hozzá.
Ez az a desszert, ami tökéletes választás, ha a bejgli mellé valami modernebb, mégis karácsonyi hangulatú finomságot tennél az asztalra. Na, de nem is húzzuk tovább az időt, íme a recept:
Egy nagy tálban keverd össze a darált kekszet az olvasztott vajjal. Ha szépen összeállt, akkor a masszát nyomkodd egyenletesen egy piteformába (vagy lecsatolható tortaformába), az oldalára is felhúzva, hogy szépen peremes legyen. Ha megvagy, tedd a formát legalább 30 percre a hűtőbe, hogy az alap kellően megdermedjen és stabil maradjon a krém alatt.
Egy nagy tálban kezd el felverni a habtejszínt. Amikor már láthatóan habosodik, fokozatosan add hozzá 1/4 csésze porcukrot és 1/2 teáskanál vaníliakivonatot. Verd addig, amíg szép, lágy nem lesz, de tartása van, ne vidd túlzásba, különben széteshet. Ha kész, tedd félre vagy akár hűtőbe, amíg a krémes rész elkészül. Ennek a habnak a fele kerül majd a mousse-ba, a másik fele a pite tetejére.
Egy másik tálban keverd simára a krémsajtot a maradék porcukorral. Fontos, hogy a krémsajt szobahőmérsékletű legyen, így sokkal könnyebb dolgozni vele, és nem lesz csomós a krém.
Ha már krémes az állag, add hozzá:
Dolgozd össze alaposan, hogy a fűszerekből egyenletesen kerüljön mindenhova.
Az elkészített tejszínhab felét óvatosan forgasd a fűszeres krémsajtos keverékhez. Spatulával vagy kanállal dolgozz, finom mozdulatokkal, hogy a hab ne törjön össze, ettől lesz igazán könnyű, levegős a mousse. Ha készen vagy, máris töltheted is a krémet a hűtőben pihenő kekszalapra. Simítsd el a tetejét, hogy szép egyenletes felületet kapj.
A maradék tejszínhabot oszd el a mousse tetején. Díszítésként szórhatsz rá:
Ezután tedd vissza hűtőbe pár órára, de akár egy egész éjszakára, mert így az ízek szépen össze tudnak érni, a pite pedig tökéletesen szeletelhetővé válik.
Ez a sütés nélküli mézeskalács mousse pite igazi „karácsonyi álom”. Szóval, ha idén valami olyat keresel, ami egyszerre látványos, ünnepi és nem igényel mestercukrász-skilleket, ezt a receptet biztosan imádni fogod, és a vendégeid is.
(via)
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!