Quantcast

Mérföldkő

Raine Whispers, a Disney első nem-bináris karaktere

© Disney Studios

A bagolyház című animációs sorozatban bukkan fel a Disney első nyíltan nem-bináris karaktere.

Nem titok, hogy a Disney évek óta játszik az úgynevezett „queer kódolással”, vagyis azzal, hogy az LMBTQ-világhoz kapcsolódó elemeket illeszt be a műsoraiba. A kis hableány főgonosza, Ursula például hihetetlenül emlékeztet a drag queen Divine-ra, és ott van Timon és Pumba is, két férfi, akik örökbe fogadnak egy gyereket. 2021-ben azonban az LMBTQ-közösség már nem elégszik meg az olyan ábrázolással, amely csak a sorok közül olvasható ki, és úgy tűnik, hogy a Disney vette az üzenetet. A Disney Channel-en futó animációs sorozatban, A bagolyházban (Owl House) mutatkozott be legutóbb a világ egyik legnagyobb médiabirodalmának első nem-bináris karaktere, a queer közösség pedig egyhangúlag üdvözölte a lépést.

Úttörő sorozat

A bagolyház 2020 januárjában indult fantasy vígjáték, amely Luz, egy connecticuti tinédzser kalandjait követi, aki egy portálon keresztül egy varázslatos királyságba jut, ahol összebarátkozik Edával, a lázadó boszorkánnyal. Rögtön érezhető volt, hogy a program szakít a hagyományos formulákkal, ugyanis az első évadban debütáltak a Disney első nyíltan meleg karakterei, Luz Noceda, aki a sorozat készítő szerint biszexuális, és Amity Blight, akit gyengéd szálak fűznek a főszereplőhöz. A második évadban pedig még nagyobbra emelték a tétet, és A bagolyházban bemutatkozott a Disney első nem-bináris karaktere, Raine Whispers.

Whispers a második évad 7. epizódjában tűnt fel először, a hangját pedig Avi Roque transz és nem-bináris színész kölcsönzi neki. Roque az Instagram-oldalán éltette a sorozatot. „Ez egy valóra vált álom” – írta arról, hogy az ő hangján szólalhat meg Raine Whispers, aki nemsemleges névmásokat használ. A karakter egyébként a Bard Witchcraft Coven feje és a császár uralma elleni lázadás vezetője, aki félénk ugyan, de képes megvédeni az eszméit. A cselekményben nem kap különösebb hangsúlyt Whispers nemi identitása, csupán a történet kibontakozása szempontjából elhanyagolható tényként említik meg azt.

Forrás: Elle