Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

GENDER NEUTRAL

Változhat az Oscar-díj, ezek a kategóriák szűnhetnek meg!

2023. március 10.

3 perc olvasás

Szőke Anna

gender oscar-díj nem-bináris 95. Oscar-gála Michelle Yeoh
Változhat az Oscar-díj, ezek a kategóriák szűnhetnek meg!
© Getty Images / Jay L. Clendenin

Megerősítették az információt, miszerint az Akadémia, – ami az Oscar-díj kategóriáiért is felel – már fontolgatja a gendersemlegesség bevezetését.


Már egy ideje lebegett a levegőben, hogy a 21. században még mennyire van helye egy ilyen rangos, és az egész világon közvetített eseményen a kifejezetten Férfi és Női kategóriáknak. De vajon meglépi-e az Oscar bizottság azt a bizonyos lépést a gendersemlegesség irányába?


Jön a Legjobb Főszereplő?

 Az Oscar-gála során a legnagyobb népszerűségnek örvendő kategóriák – a Legjobb Film mellett – a Legjobb Férfi Főszereplő és a Legjobb Női Főszereplő. Nem véletlenül szerepelnek ezek a több órás TV közvetítés legvégén. A filmipar legfontosabb eseménye ez, melyet a világ szinte minden pontján közvetítenek, mind a klasszikus televíziózásban, mind online. Viszont az elmúlt időszakban jelentősen megcsappant a gálát élőben követők száma. Többek közt ez is az oka annak, hogy az Akadémia erősen hezitál az összevont kategóriák, tehát a Legjobb Főszereplő és a Legjobb Mellékszereplő bevezetésén.

Mindemellett semmiképp sem szeretnének a gender kérdés miatt, negatív megítélés alá esni, hiszen az elmúlt években, már így is igen sok csorbát szenvedett az Akadémia hírneve és az Oscar dicsősége. A rasszizmus vádjai alól is csak kevés sikerrel tudtak kikecmeregni, és a tavalyi Will Smith botrány okozta slamasztika sem tett jót a dolognak.


Az Oscar bizottságnak figyelnie kellene a sokféleségre

Elérkezett annak az ideje, hogy a nem-bináris és transznemű színészek egyre növekvő táborát is számba vegyék, és az olyan színészek, mint Emma Corrin, Janelle Monae, Elliot Page vagy Yasmin Finney is megfelelő jelöléseket kaphassanak a jövőben. A múlt héten lezajlott Spirit Awards-on már 'Best Lead Performance' azaz Legjobb Főszereplői Alakítás kategóriában díjazták a jelölteket. Ott Michelle Yeoh vihette haza a szobrocskát, a Minden, Mindenhol, Mindenkor című filmben nyújtott alakításáért.


oscar_elle
Michelle Yeoh a 2023-as Spirit Awards-on (Fotó: Getty Images / Jemal Countess)

Többen úgy vélik, a kategóriák összeolvasztása hátrányosan érintené a női művészeket, és csak még nagyobb esélyegyenlőtlenség alakulna ki. A gendersemleges Brit Awards-on például idén egyetlen női jelölt sem volt.

Ha az Akadémia valóban meglépné a kategóriák összevonását, azzal – az Oscar jelentősége miatt – vízválasztónak számítana és valószínűleg minden további, ilyen jellegű eseményen bevezetnék az újítást. Éppen ezért jelenleg minden szem azt figyeli, mi lesz a bizottság következő lépése. Még az is előfordulhat, hogy 2024-ben már gendersemleges Oscar-t nézünk majd.

Via


Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves