Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Kim Petras

Ilyenre még nem volt példa: ő az első transznemű előadó, aki Grammyt nyert

2023. február 06.

4 perc olvasás

Gyulai Bence

Grammy-díj sam smith non-binary transzneműség Kim Petras Grammy 2023
Ilyenre még nem volt példa: ő az első transznemű előadó, aki Grammyt nyert
© Fotó: Alberto E. Rodriguez/Getty Images for The Recording Academy

Kim Petras történelmet írt megint: miután tavaly első lett a világ összes mérvadó slágerlistáján, tegnap egy Grammyt is nyert. Transznemű előadónak ez még sosem sikerült.


Az Unholy című sláger még egyszer történelmet írt a transzneműek láthatósága és elfogadottsága tekintetében, most a Grammy-gálán. Alább találsz egy csomó fontos és remélhetőleg érdekes tényt, illetve nézni-hallgatnivalót a témában. Kezdjük magával a dallal!

Kim Petrasról mindent

A friss hír az, hogy Sam Smith & Kim Petras közös dala, az Unholy kapta a legjobb popduettnek járó Grammy-díjat a múlt éjjel tartott zenei kiosztón. A szám a 2022-es év legnagyobb slágere volt, és így nem meglepő, hogy díjat kapott. A páros minden bizonnyal már előre készült a történelminek számító győzelemre, és Sam Smith a köszönőbeszédnél nem is lépett a mikrofonhoz, hogy rivaldafény egyedül Kim Petrasé legyen, aki most lett a világ első transznemű Grammy-díjasa. A 30 éves énekesnő egyébként abból a szempontból is az elsők között van, hogy német származású: Kölnben született. Német zenészek elsősorban a klasszikus kategóriákban szoktak nyerni a Grammyn, könnyűzenében eddig csak a német-orosz származású Zedd kapott díjat, illetve a Kraftwerk és a Milli Vanilli, az utóbbi együttestől viszont visszavonták a kitüntétést, amikor kiderült, hogy nem is a duó két tagja énekel a dalokban.

Kim Petras a köszönőbeszédében Sophie emléke előtt tisztelgett. Sophie szintén egy transznemű zenész volt, aki szinte napra pontosan két évvel ezelőtt hunyt el egy balesetben 34 évesen. Sophie producerként közreműködött Kim Petras több dalában is, de dolgozott például Madonnának is. Az alábbi a legismertebb saját dala.

A Grammy-gálán egyébként Madonna konferálta fel Sam Smitht és Kim Petrast, Madonnának a külseje már megint nagy visszhangot kapott – erről ide kattintva olvashatsz többet korábbi cikkünkben. A duó ugyanis élőben előadta az Unholyt a Grammy-gálán, és további érdekesség, hogy a performanszban szerepelt Violet Chachki és Gottmik, akik a RuPaul's Drag Race című realityből a legismertebbbek. Mindketten a világ legismertebb drag queenjei közé tartoznak, és Gottmik maga is történelmet írt a tehetségkutatóban, mert transznemű férfiként lett a világ egyik leghíresebb drag queenje.

Sam Smithről mindent

Persze nem mintha Sam Smithszel kapcsolatban ne lenne mit megjegyezni. Ő 2019-ben beszélt először arról, hogy non-binary identitásúnak érzi magát. A nem bináris kifejezés azt jelenti, hogy nem érzi úgy, hogy a férfi vagy nő kettősségből bármelyik oldal leírná őt. A 30 éves énekes az Unholy óta egy új, még botrányosabb videóklipben mutatta meg, hogy ez a számára mit jelent. Ha még nem láttad-hallottad az I'm Not Here to Make Friends című dalt, érdemes alább a play gombra kattintanod.

Az Unholyról mindent

Az Unholy egy elképesztően fülbemászó és roppant erős hangulatú dal, nem csoda, hogy a világ legtöbb, zenei tekintetben mérvadó országában a slágerlisták élére került. Kim Petras ennek köszönhetően azt is elmondhatja magáról, hogy ő az első transznemű előadó, aki No1 slágerrel büszkélkedhet az USA-ban és Nagy-Britanniában.

Az Unoly nemcsak a közönségnek, a kritikusoknak is nagy kedvence lett, de érdemes meghallgatni, mit mond róla Todd In The Shadows, az egyik legnépszerűbb zenei youtuber. Ő a dal egyértelmű érdemei mellett arra is rámutat, hogy miközben a szám hatalmas jelentőségű a transzneműek láthatósága szempontjából, úgy egyébként a dalnak egyáltalán nem témája a szexuális kisebbségek elfogadása, akként, ahogy például Lady Gagától a Born This Way-nek igen. Ennek a dalnak a témája egy félrelépés, ami azért 2022-ben már nem számít olyan nagy blaszfémikus botránynak, mint ahogy azt a számnak a Carmina Buranára emlékeztető, drámai refrénje sugallja. A dalszöveg sehol nem említi, hogy a szerető egy transznemű nő lenne, ezt csak azok tudják, akik tudják, kicsoda Kim Petras.

Hát az biztos, hogy a Grammy-gála után többen tudják, kicsoda Kim Petras, mint előtte, és talán pont ez a mérföldkő az egészben: most már transznemű én non-binary előadóktól is örömmel fogadja a nagyközönség a tökéletesre polírozott, fülbemászó, szexi, szenzációhajhász és végső soron mondanivalótlan popzenét.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves