Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Filmajánló

Ezek a legjobb Jane Austen filmadaptációk

2022. július 10.

5 perc olvasás

Wadolowski-Balogh Orsolya

büszkeség és balítélet filmadaptáció filmajánló Jane Austen netflix Emma
Ezek a legjobb Jane Austen filmadaptációk
© Netflix

Képtelenség megunni Jane Austen műveinek filmes adaptációit. Bátran kijelenthetjük: néhányuk örök tagsággal rendelkezik a szívünkben.


Jane Austen művei – és egyben társadalomkritikái – napjainkban is aktuálisak, hiszen még mindig megszólítja a hölgyeket. Női karakterei legendássá és egyúttal példaképekké váltak, szerelmi életük pedig vágyaink tárgyát képezik. Imádjuk nézni, ahogy a korabeli jelmezekben, a fényűző báltermekben táncot lejtenek, magasröptű szócsatározást tartanak a szerelmesek, és együttérzünk a főhősnők minden bánatos és epekedő sóhajával.

Lássuk a legjobban sikerült Jane Austen filmadaptációkat, amelyeket öröm újra meg újra megnézni!

Büszkeség és balítélet (1995)

Ezzel a verzióval kezdődött minden, és indította útjára a Jane Austen művek iránti szerelmet. Jennifer Ehle, mint Elizabeth Bennet és Colin Firth, mint Mr. Darcy a hat részes sorozattal egy életre belopta magát a szívünkbe (különösen a fiatal Colin Firth a hölgyekébe). Fantasztikusan visszaadták Elizabeth vidám természetét, éles elméjét, és Mr. Darcy hűvös közönyét. Mindegy, hányszor nézi meg az ember, ugyanúgy mosolyog szellemes vitázásaikon.

Meggyőző érvek (1995)

Mivel ugyanebben az évben debütált a Büszkeség és balítélet, meg az Értelem és érzelem, egy kissé a háttérbe szorult Anne Elliot története, aki a családja és barátai nyomására lemondott arról, hogy hozzámenjen a nagy szerelméhez. Pedig a  filmben tökéletesen működött a kémia Amanda Root és Ciaran Hinds között. Igaz, Anne nagyon visszafogott, keveset árul el a gondolataiból és az érzéseiből a párbeszédeken keresztül, de végül karaktere a film során gyönyörűen kivirágzott.

Értelem és érzelem (1995)

Egy másik Jane Austen adaptáció, aminek ott van a helye a képzeletbeli dobogón. A lehető legjobb színészeket toborozták össze, hogy gyönyörűséges ruhákban, mesteri színészi játékkal egy örökzöldet alkossanak. Emma Thompson, aki Elinor Dashwoodot alakítja, forgatókönyvíróként debütált, és fantasztikus munkát végzett, hiszen tökéletesen elválik az Értelem hangja az Érzelemtől. Az utóbbit Kate Winslet testesítette meg Marianne Dashwoodként, és lehengerlően zsonglőrködött az érzelmekkel. Végül Marianne megleli a számításait Alan Rickman mellett, míg nővére is Hugh Grant oldalán, így újfent megkaptuk a nélkülözhetetlen happy endet.

Emma (1996)

Gywneth Paltrow tökéletesen elegáns és bájos Emmát adott nekünk, aki valójában egy huncut fiatal lány, és az a hobbija, hogy igyekszik összehozni egymással a barátait. Ez a  film gyönyörűen van megcsinálva, csodálatos operatőri munkával és zseniális színészekkel. Gywneth nagyszerűen visszaadja Emma szemtelen természetét és ártatlanságát. De dicséretet érdemel még a locsi-fecsi Miss Bates is, akit Emma Thompson nővére, Sophie Thompson alakított. Ewan McGregorra meg elég ránézni, és dús, szőke hajkoronája már eleve mosolyt csal az ember arcára.

Mansfield Park (1999)

A Mansfield Park megpróbálja áthidalni a szakadékot a történelmi és a modern között. Megtartja az 1800-as évek elejének korszakát, de az egyébként szemkápráztató film hősnője Fanny Price (Frances O'Connor) már sokkal inkább a modern világot tükrözi. A forgatókönyvíró nem sokat hagyott meg Austen történetéből, ám ettől nem kevésbé élvezhető. Fanny-t ugye az elszegényedett a családja a gazdag rokonokhoz küldik – ahol látványosan megtűrik –, és ott beleszeret az unokatestvérébe, Edmundba, de persze szerelmük jó ideig nem szökhet szárba a bonyodalmak miatt.

Büszkeség és balítélet (2005)

Elérkeztünk képzeletbeli versenyünk dobogósához. Ez a leglátványosabb és kémia tekintetében a leginkább működő páros egy Austen filmben. Keira Knightley a maximumot hozta ki a szellemes, csípős nyelvű, öntudatos, de álmodozó tekintetű Elizabethből. Matthew Macfadyen pedig megérdemli a legjóképűbb, és a leghűvösebből legromantikusabbá olvadó Mr. Darcy címet. Lehet, nem egészen korhű, és a szívet cseppfolyossá alakító romantikus jelenet a ködös mezőn sem szerepelt a regényben, de mindennel együtt – Donald Sutherland, Judi Dench, Rosamund Pike játékéval – ez a legcsodálatosabb Austen adaptáció.

Northanger Abbey – A klastrom titka (2007)

Catherine Morlandot a szomszédja vezeti be a társaságba Bathban, ahol két úriember menten ki is szúrja a szerelmes regényeken, meg gótikus rémmeséken felnőtt, álmodozó leányt. Aztán egyikük apja elhívja a Northanger-i klastromba, ahol elszalad a ló a lány képzeletével, és mindjárt sötét titkokat kezd sejteni. Felicity Jones iszonyatosan bájosan és magával ragadóan formálta meg az egyébként cinikus, humoros és éleslátású Catherine-t.

Emma (2020)

Anya Taylor-Joy Emma-alakítása semmiben sem hasonlít Gwyneth Paltrow változatához. Itt egy még vidámabb, még modernebb Emmát kapunk, akinek arroganciája, sokkal szembeszökőbb, de szerethetőbb is. Párbeszédek nélkül is tökéletesen leolvasható az arcáról, hogy éppen mire készül. A film maga gazdag színvilágú, gyönyörű, megvannak benne a hagyományos elemek, mégis üdítően modern, és a csodaszép ruhakölteményektől egyenesen könnyek szöknek a szemünkbe. Az se felejtsük el, valójában az Emma számít a leghumorosabb Austen regénynek, amit a  film készítői meg is lovagoltak!Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves