Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Zenei örökség

6 sláger, amiről nem tudtad, hogy Erzsébet királynőről szól

2022. szeptember 12.

3 perc olvasás

ELLE

dal erzsébet királynő II. Erzsébet Pet Shop Boys sláger the beatles
6 sláger, amiről nem tudtad, hogy Erzsébet királynőről szól
© Alastair Grant / POOL / AFP

Mókásabbat és szókimondóbbat is találni az Erzsébet királynőről írt fülbemászó dalok között.


A királyi család mindig is népszerű inspirációs forrásként szolgált a filmes művészek számára, Erzsébet királynő hosszú és tartalmas élete pedig ugyancsak több nagy sikerű film és sorozat születését segítette elő. De nem csupán a mozgóképes művészek számára szolgált múzsaként II. Erzsébet.

A zenei világban is számos olyan slágert találhatunk, amelyben a brit uralkodó is központi szerepet kap.

The Beatles: Her Majesty (1969)

A pop műfaj egyik legsikeresebb bandája, a The Beatles Abbey Road című albumának egyik titkos dala volt a Her Majesty, amit a track listában sem tüntettek fel, így csak azok a rajongók bukkanhattak rá, akik elejétől a végéig lejátszották a lemezt. A rövidke, mókás dalban Paul McCartney „nagyon kedves lányként” emlegeti őfelségét. Négy évvel a szám megírása után a Gombafejek a Buckingham-palotában személyesen is találkoztak II. Erzsébettel, akitől átvehették a Brit Birodalom Rendje tagjainak járó medált.

Sex Pistols: God Save the Queen (1977)

A címével ellentétben ez a dal nem a brit himnusz feldolgozása, és még csak azt sem mondhatnánk, hogy kifejezett tisztelgés a királynő előtt. A II. Erzsébet trónra lépésének 25. évfordulója alkalmából megjelent sláger a brit politikai rendszer elleni kiállás – amelyet a Sex Pistols tagjai nemes egyszerűséggel fasisztának és tekintélyelvűnek bélyegeztek. A punkzenekar igazi botrányt kavart, amikor a szókimondó dalt egy hajó fedélzetén adták elő a Temze közepén, a brit parlamenttől néhány méterre.

The Smiths: The Queen is Dead (1986)

Margaret Thatcher 80-as évekbeli tekintélyelvű politikája a brit művészek körében is nagy fokú ellenszenvet váltott ki, így született meg ez a rockdal is. A szarkazmussal és iróniával jócskán átszőtt dalszövegben az énekes többek között Károly herceggel gúnyolódik, és megemlíti Michael Fagant is – azt a férfit, akinek 1982-ben sikerült betörnie a Buckingham-palotába, mert beszélni akart Erzsébet királynővel.

The Stone Roses: Elizabeth My Dear (1989)

„Addig nem nyugszom, amíg el nem veszíti a trónját / A célom igaz, az üzenetem tiszta / Legördült a függöny számodra, Elizabeth, kedvesem” – az alternatív rockzenét játszó zenekar nem köntörfalazott, amikor a brit monarchiával kapcsolatos gondolataikból írtak dalt. Ráadásul a sorokat a hagyományos angol ballada, a Scarborough Fair taktusaira énekelték fel, ezzel tovább provokálva a briteket.

Pet Shop Boys: Dreaming of the Queen (1993)

A zenekar frontembere, Neil Tennant egy elképzelt teázást örökített meg ebben a dalban, amit II. Erzsébet és Diana hercegné társaságában költene el. A beszélgetés látszólag a „szerelmesek” témája körül forog, ám ha kicsit mélyebbre ásunk, akkor kiderül, hogy a banda valójában az AIDS-válság és annak meleg közösségekre gyakorolt pusztító hatásait énekelte meg. És hogy miért pont a brit uralkodó családját választották ehhez közvetítőül? Minden bizonnyal azért, mert Diana közismerten elkötelezett volt az AIDS elleni harcban.

Slowthai: Nothing Great About Britan (2019)

A szegény, barbadosi családba született rapper, Slowthai kislemezében központi szerepet kapott Nagy-Britannia és az, hogy az ország valójában nem uralkodókra épül, hanem a bevándorlókra, akik mindent beleadnak az országért. A királynőnek címezve adja elő a következő sorokat is: „Tisztelni foglak, ha te is tisztelni kezdesz engem.”

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves