Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

II. Erzsébet

Ezek a színésznők alakították a filmvásznon Erzsébet királynőt

2022. szeptember 09.

4 perc olvasás

ELLE

film erzsébet királynő II. Erzsébet mozi színész Erzsébet királynő halála
Ezek a színésznők alakították a filmvásznon Erzsébet királynőt
© Des Willie / Netflix

Számos kiváló színésznő idézte meg II. Erzsébet királynő karakterét a mozivásznon és a tévéképernyőkön az elmúlt évek alatt.


Az eredetinek természetesen lehetetlen lenne a nyomába érni, de az elmúlt években több nagyszerű színészi alakítást is láthattunk Erzsébet királynő szerepében. Egészen pontosan 16 különböző színésznő játszhatta el a legendás uralkodó szerepét, és még egy emlékezetes színpadi alakítást is becsempésztünk összeállításunk végére.

Emma Thompson

A 2012-es brit Walking the Dogs című tévéfilmben bújhatott II. Erzsébet bőrébe a brit színésznő. Michael Fagan alkotása a Buckingham-palotában 1982-ben elkövetett híres betörést dolgozza fel.

Fotó: Sky Arts

Helen Mirren

Kimagasló alakítást nyújtott a 2006-os A királynő című drámában Helen Mirren, aki Erzsébet királynő megformálásáért Oscar-díjat is nyert. Később aztán a The Audience című színdarabban is eljátszotta Erzsébet királynő szerepét. A színésznő rövid Instagram-bejegyzésben búcsúzott az elhunyt uralkodótól, amelyben kiemelte: büszke arra, hogy egy korban élhetett II. Erzsébettel.

„Koronával és anélkül is a nemesség megtestesítője volt.”

Fotó: Pathé Productions / Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP

Claire Foy

A korona című sorozat első két évadában Claire Foy alakította a fiatal Erzsébet királynőt Matt Smith oldalán. A színésznő Golden Glode-díjat nyert az alakításával, amelyben II. Erzsébet uralkodói felemelését követhettük nyomon.

Olivia Colman

A netflixes széria harmadik és negyedik évadában aztán az Oscar-díjas Olivia Colman vette át II. Erzsébet királynő szerepét, aki szintén óriásit alakított, munkáját Emmy- és Golden Globe-díjjal is jutalmazták.

Imelda Staunton

A legfrissebb, ötödik és hatodik évadokban már Imelda Staunton alakítja II. Erzsébetet, aki a hazai közönségnek főként a Harry Potter-szériából lehet ismerős.

Sarah Gadon

A 2015-ös brit romantikus vígjáték, az A Royal Night Out a fiatal Erzsébet királynő és nővére, Margit hercegnő egy estéjét követi nyomon, amikor megszöknek a Buckingham-palotából, hogy megünnepeljék Az európai győzelem napját.

Neve Campbell

Az ifjú Churchill kalandjai című 2004-es paródiafilmben az az elképzelt szcenárió elevenedik meg, hogy a második világháború alatt Erzsébet királynő beleszeret Winston Churchillbe.

Fotó: iMDB

Freya Wilson

Elsőre talán meglepő lehet, hogy egy gyerekszínész is került a felsorolásba, de nem tévedés. A király beszéde című dráma cselekményének középpontjában II. Erzsébet édesapja, VI. György király állt, így a mozivásznon a még gyerek Erzsébetet láthattuk viszont Freya Wilson alakításában. Összesen 4 Oscar-díjjal jutalmazták az alkotást, köztük a Legjobb filmnek és a Legjobb eredeti forgatókönyvnek járó elismeréssel.

Fotó: Weinstein Company/Courtesy Everett Collection

Jane Alexander

A 2011-es William és Catherine: egy fenséges szerelem című filmben is feltűnt II. Erzsébet karaktere, akit ezúttal az Emmy-díjas Jane Alexander formált meg.

Fotó: Hallmark

Jeannette Charles

Mintegy 50 éven át volt hivatásos II. Erzsébet királynő-imitátor Jeannette Charles, aki a Csupasz pisztoly filmben is a királynőt alakította. Bár a színésznőt sokszor támadták azzal, hogy szerepei rendkívül tiszteletlenek a brit uralkodóval szemben, Jeannette elmondta, soha nem tenne semmi olyat, ami rossz fényt vetne a királynőre.

Fotó: PARAMOUNT PICTURES / COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP

Maggie Sullivan

A 2018-as Harry & Meghan című filmben, és annak egy évvel későbbi folytatásában (Becoming Royal) is Maggie Sullivan alakította II. Erzsébet királynőt.

Barbara Flynn

A 2009-ben bemutatott brit The Queen című sorozatban összesen öt színésznő bújt Erzsébet királynő bőrébe annak különböző korszakaiban: Barbara Flynn, Samantha Bond, Emilia Fox, Susan Jameson és Diana Quick.

Fotó: Channel 4

Rosemary Leach

A BBC felkérésére készült 2009-es Margaret című televíziófilm Margaret Thatcher egykori brit miniszterelnöknőnek állít emléket. Ebből sem maradhatott ki Erzsébet királynő karaktere, bár az alkotás nagy visszatetszést váltott ki a királyi család berkeiben, mivel azt sugallta, hogy Thatcher a királynő bátorítására mondott le pozíciójáról.

Fotó: BBC

+1 Kristin Scott Thomas

Bár nem filmszerep, mégis érdemes említést tenni róla: 2015-ben vette át II. Erzsébet királynő szerepét kolléganőjétől, Helen Mirrentől a londoni Apollo Színházban Kristin Scott Thomas. A The Audience című színdarab ihletésére született meg végül a netflixes sikerszéria, A korona.

Fotó: Apollo Theatre

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves