Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Brit uralkodó

Pénz, bélyeg, zászló: minden megváltozik Erzsébet királynő halála után

2022. szeptember 09.

3 perc olvasás

ELLE

anglia erzsébet királynő Nagy-Britannia pénz Erzsébet királynő halála II. Erzsébet királynő
Pénz, bélyeg, zászló: minden megváltozik Erzsébet királynő halála után
© Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Nagy-Britannia mindennapi használati tárgyainak dizájnja közül többet is érint Erzsébet királynő halála. Lássuk, milyen változtatásokat lehet számítani!


Az elmúlt hetven évben, Erzsébet királynő trónra lépése óta számos mindennapi használati tárgyra kerül fel az uralkodó arcképe, neve vagy monogramja. Ezeket a közeljövőben fokozatosan mind az új uralkodóra kell majd szabni – a csere folyamata azonban egészen hosszúra is nyúlhat.

Zászlók

Az Egyesült Királyságban a rendőrőrsöktől kezdve a haditengerészeti hajókig minden rendvédelmi szerv helyszínén a királynő monogramjával (EIIR – Elizabeth II Regina) ellátott zászlók lobogtak eddig, ezek mindegyikét újra kell majd cserélni. De nem csak a szigetországot érinti ez a változás, minden olyan országban, ahol a brit uralkodó az államfő (így például Ausztráliában, Kanadában és Új-Zélandon is), szintén az arany színű, hímzett monogrammal ellátott zászlókkal köszöntik a látogatóba érkező mindenkori uralkodót.

Bankjegyek és pénzérmék

Jelenleg mintegy 4,5 milliárd darab olyan bankjegy van forgalomban, amelyet a királynő arcképe díszít. II. Erzsébet először 1960-ban került fel az 1 fontos bankjegyre, de néhány külföldi pénzen is megtalálható a fotója, például a kanadai 20 dolláros bankjegyen, az új-zélandi érméken, valamint a kelet-karibi bank által kibocsátott érméken. Ezek lecserélése több időbe telhet, legutóbb, az új, szintetikus bankjegyek kibocsátásakor a Bank of Englandnak 16 hónapba telt a folyamat.

Himnusz

A brit nemzeti himnusz szövege is változni fog, hiszen az „Isten óvja kegyelmes királynőnket” sor helyett ezentúl az „Isten óvja kegyelmes királyunkat” lesz az aktuális. Erre a verzióra korábban is volt már példa, 1745-ben például még az „Isten óvja nagy Györgyöt, a mi királyunkat” sor szerepelt a himnuszban.

Imádságok

Az anglikán egyház kormányzójaként és hitének védelmezőjeként a királynőről számos ima szövegében is szó esik, várhatóan ezeket is módosítják majd a közeljövőben, hogy az új uralkodóért szóljanak. Ehhez külön jogszabály vagy királyi felhatalmazás lesz szükséges. A vasárnapi istentiszteletek és esti énekek során az uralkodóért mondott imákat a papok is módosíthatják ideiglenesen.

Postaládák és bélyegek

A Royal Mail azon postaládáit, amelyek II. Erzsébet királyi jelképét, az ER feliratot viselik, valószínűleg nem fogják eltávolítani, ahogy a mai napig találni Nagy-Britanniában olyan postaládát, amelyet még VI. György király betűi díszítenek. A bélyegeket azonban minden bizonnyal újra cserélik majd, amelyeken az új uralkodó arcmása lesz látható.

Hűségeskü

A megválasztott brit képviselők csak akkor foglalhatják el helyüket a parlament alsóházában, és akkor láthatják el feladatukat, ha előtte hűséget fogadnak a koronának. Ennek szövege 1952 óta így hangzik: „Én, (a képviselő neve), a mindenható Istenre esküszöm, hogy hűséges leszek és hűséget fogadok Őfelségének, Erzsébet királynőnek, örököseinek és utódainak a törvény szerint. Isten engem úgy segéljen.” Várhatóan tehát az eskü szövegében is átírják majd az uralkodó nevét.

Törvények

A Nemzetközösség tagországai közül több alkotmánya, illetve törvényei is név szerint említik II. Erzsébetet. Ezeket az új uralkodó beiktatása után hivatalosan is módosítani kell majd. Néhány helyen, például Jamaicában vagy Belize-ben az alkotmánymódosításhoz népszavazás is szükséges lehet.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves