Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

KIRÁLYI CSALÁD

Ezekben az országokban volt uralkodó Erzsébet királynő

2022. szeptember 11.

2 perc olvasás

Kovács Gréta

erzsébet királynő királyi család uralkodó brit királyi család Erzsébet királynő halála II. Erzsébet királynő
Ezekben az országokban volt uralkodó Erzsébet királynő
© WPA Pool/Getty Images

Kevesen tudják, de Erzsébet királynő nemcsak a britek uralkodója volt, hanem még egy halom más országé is!


Derült égből villámcsapásként ért a hír, hogy II. Erzsébet királynő 96 éves korában, 70 év uralkodás után örök nyugalomra hajtotta a fejét. A legendás életúttal és különleges pillanatokban gazdag életét a családja mellett a népe tette boldoggá, akik azonban nemcsak Nagy-Britannia állampolgárai voltak. 

Erzsébet királynő nemcsak a britek királynője volt

II. Erzsébet királynőt sokan elsősorban az Egyesült Királyság uralkodójaként ismerték, de más rangjai is voltak: többek között ő volt az anglikán egyház feje és 14 további nemzetközösségi állam uralkodója, királynője.

A nemzetközösségi államoknak (commonwealth realm) azokat az országokat nevezik, melyek egykor a Brit Birodalom fennhatósága alá tartoztak, majd később független országok (domíniumok) lettek a brit korona fennhatósága alatt.

ERZSÉBET királynő egy halom ország uralkodója volt

Erzsébet királynő édesapja halála után, 25 éves korában már egyből hét nemzetközösségi állam feje volt (Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Afrika, Pakisztán és Srí Lanka), halálakor viszont ennél is több országnak volt az uralkodója.

A Nemzetközösségi Királyságok uralkodójaként II. Erzsébet a halálakor nemcsak az Egyesült Királyság, hanem Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Antigua és Barbuda, a Bahama-szigetek, Belize, Grenada, Jamaica, Pápua Új-Guinea, Saint Kitts és Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, a Salamon-szigetek, valamint Tuvalu uralkodója is volt.

Ezen kívül a királynőt még további 36 nemzetközösségi köztársaságban és 5 önálló nemzetközösségi monarchiában ismerték még el államfőnek. Ezek a következők voltak: Banglades, Barbados, Botswana, Ciprus, Dél-afrikai Köztársaság, Dominika, Fidzsi-szigetek, Gambia, Ghána, Guyana, India, Kamerun, Kenya, Kiribati, Malawi, a Maldív-szigetek, Mauritius, Málta, Mozambik, Namíbia, Nauru, Nigéria, Pakisztán, Ruanda, Szamoa, a Seychelle-szigetek, Sierra Leone, Szingapúr, Srí Lanka, Tanzánia, Trinidad és Tobago, Uganda, Vanuatu és Zambia; valamint Brunei, Lesotho, Malajzia, Szváziföld és Tonga.

Jogosan állíthatjuk tehát, hogy II. Erzsébet nemcsak a brit, hanem az egész világ szeretett királynője volt!

ViaVia

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves