Oreo: a keksz, ami minket is meghódított
A Facebookon 27.541.451 rajongója van az Oreónak, ami idén ünnepli 100. születésnapját. Az amerikai National Biscuit Company 1912-ben töltött először vaníliás krémet a holland kakaós kekszkorongok közé, így született meg az Oreo. Ma már számtalan verziója létezik: kakaós, mentolos vagy epres krémmel töltött, a minitől az egészen nagyig. Készül belőle piskótatallér, csokoládéba mártott és vaníliás tésztájú verzió is. Ízesítenek vele fagylaltot, jegeskávét, turmixot, Milka csokit és természetesen tortákat is. Ehhez segítséget is ad a gyártó cég, ide kattintva számos, Oreo által inspirált receptet találni.
Magyarországon viszonylag kevés helyen beszerezhető, de a különböző gourmet üzletekben és a Müller drogériákban biztosan találunk. Sőt, akár otthon is elkészíthetjük. Íme a házi készítésű Oreo keksz receptje, Stahl Judit nyomán:
Hozzávalók:
A kekszhez:
A krémhez:
Elkészítés:
Először a krémet kell elkészíteni. A vajat és a porcukrot egy tálba tesszük, és habosra keverjük. Ha ez megvan, hozzáadjuk a vaníliakivonatot, és kanalanként a tejszínt. Jól elkeverjük, majd amíg elkészül a keksz, hűtőbe tesszük.
A tallérokhoz a lisztet elkeverjük a kakaóval, a szódabikarbónával, a sütőporral és a sóval. A vajat egy másik tálban habosra keverjük a cukorral, hozzáütjük a tojást, majd addig keverjük, amíg a massza simává nem válik. Ekkor jöhet bele a lisztes keverék és kézzel szép sima tésztát gyúrunk belőle. Ha először kissé morzsalékos nem kell megijedni, össze fog állni! Ha kész a tészta, kisebb adagokban nem túl vékonyra nyújtjuk (a képen látható kész sütik kissé vékonykák lettek) és egy 4-5 centiméteres pogácsaszaggatóval kis korongokat szúrunk ki belőle. Ha nagyon sok időnk és kedvünk van, akkor egy kisebb, más formájú kiszúróval akár mintát is készíthetünk a tetejére. Sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük a korongokat, majd 160 fokra előmelegített sütőben, 7 perc alatt készre sütjük őket. Ekkor még lehet, hogy kicsit puha lesz a közepe, de nem kell megijedni, ha kihűl, finom ropogós lesz! Ha ez megtörtént, kivesszük a krémet a hűtőből, és egy szűk teáskanál krémmel összeragasztunk két korongot. Finoman nyomjuk össze, hogy a krém elérje a keksz szélét. Az, hogy a krém mennyi kekszre elég, attól függ, milyen vastagra nyújtjuk a tésztát. Ebből a mennyiségből körülbelül 35 összeragasztott keksznek kell kijönnie. Nyári melegben tanácsos őket hűvös helyen tárolni!
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!