Mennyei receptek Franciaországból
Hozzávalók: 5 dkg bacon vagy pancetta vékony csíkokra vágva, 8 csirkecomb csonttal és bőrrel együtt, 1 nagy fej hagyma apróra vágva, 1 zellerszár apróra vágva, 4 gerezd aprított fokhagyma, 1 ek. konyak, fél liter vörösbor, fél liter csirke alaplé, 1 babérlevél, 6 szál friss kakukkfű, 3 ek. paradicsompüré, 2 ek. liszt, 225 g kisebb csiperke félbevágva, 225 g gyöngyhagyma félbevágva,só és bors, apróra vágott friss petrezselyem a díszítéshez
Elkészítés: Egy nagyméretű serpenyőben pirítsuk a bacont vagy a pancetta-t addig, amíg kiolvad a zsírja. Ha ez megtörtént, merjük ki a bacon vagy pancetta kockákat és tegyük félre. A zsírban süssük aranybarnára 6-7 perc alatt a csirkecomb bőrös oldalát, majd fordítsuk meg és süssük enyhén barnára a másik oldalát is. Amikor kész, tegyük egy tálba a húst és egy külön tálba merjünk ki 2 evőkanál zsírt. A maradék zsírban pirítsuk meg a hagymát, a fokhagymát és a zellert, majd öntsük a konyakot a serpenyőbe, és várjuk meg, amíg elpárolog. Ekkor adjuk hozzá a vörösbort, a csirke alaplét, a paradicsompürét, a babérlevelet és a kakukkfüvet, valamint a csirkét és a pirított bacont vagy pancettát úgy, hogy teljesen ellepje a szósz. Ferdén fedjük le a serpenyőt, hogy a gőz távozhasson és főzzük 35-45 percig. Amikor a csirke porhanyós, vegyük ki a serpenyőből és fóliával lefedve tegyük félre. Ekkor tegyük a serpenyőbe a gombát és a gyöngyhagymát, és közepes lángon főzzük addig, amíg a hagyma megpuhul és a szósz kicsit besűrűsödik. A lisztet és a félretett zsírt keverjük csomómentesre a szósszal, adjunk hozzá ízlés szerint sót és borsot, majd tegyük vissza a csirkét és törekedjünk rá, hogy a szósz teljesen bevonja. Díszítsük petrezselyemmel és köretként tálaljunk mellé burgonyapürét, tésztát, vagy bagettet.
Tartiflette
Hozzávalók: 50 ml olívaolaj, 1 hagyma felaprítva, 100 gramm császárszalonna felkockázva, 125 ml száraz fehérbor, 50 dkg burgonya felkockázva, 100 ml tejszín, 250 g Reblochon sajt, friss kakukkfű a díszítéshez
Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a hagymát és a szalonnát, és pirítsuk addig, amíg a hagyma megpuhul. Ezután adjuk hozzá a bort és főzzük további 2-3 percig, amíg kicsit besűrűsödik és az alkohol elpárolog. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és tegyük bele a burgonyát, majd főzzük 15 percig, amíg megpuhul, végül pedig adjuk hozzá a tejszínt és melegítsük további 1 percig. Az elkészült burgonya felét tegyük egy tűzálló tál aljára, rétegezzük rá a sajtot, tegyük rá a maradék burgonyát és még egy kis sajtot, majd süssük 35 percig, amíg el nem kezd bugyogni és a sajt teteje meg nem pirul.
Gratinée des Halles
Hozzávalók: 1,5 kg vékonyra szeletelt vöröshagyma, 3 ek. vaj, 1 ek. olívaolaj, 1 tk. só, ¼ tk. cukor, 3 ek. liszt, 2 liter marha alaplé, 250 ml száraz fehérbor, só, bors, néhány szelet bagett, 225 gramm reszelt Gruyere sajt
Elkészítés: Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá az olívaolajat és pirítsuk a hagymát 15 percig. Adjunk hozzá sót és cukrot, és közepes lángon pirítsuk tovább 30-40 percig, amíg a hagyma levet ereszt és karamellizálódik. Ezután szórjuk a lisztet a hagymára és alaposan keverjük össze. Öntsük rá a marha alaplét, adjuk hozzá a bort és pároljuk további 40 percig. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Öntsük a levest csészékbe, és mindegyik tetejére helyezzünk egy-egy szelet bagettet, majd szórjuk meg sajttal, és süssük 20 percig, amíg a sajt elolvad és ropogós kérget képez a leves tetején.
Receptek és képek: acozykitchen.com, ferdacost.com, norecipes.com
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!