Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

3 klasszikus francia vacsora

2013. március 22.

4 perc olvasás

recept francia receptek vacsora
3 klasszikus francia vacsora

Mennyei receptek Franciaországból



Coq au Vin

Hozzávalók: 5 dkg bacon vagy pancetta vékony csíkokra vágva, 8 csirkecomb csonttal és bőrrel együtt, 1 nagy fej hagyma apróra vágva, 1 zellerszár apróra vágva, 4 gerezd aprított fokhagyma, 1 ek. konyak, fél liter vörösbor, fél liter csirke alaplé, 1 babérlevél, 6 szál friss kakukkfű, 3 ek. paradicsompüré, 2 ek. liszt, 225 g kisebb csiperke félbevágva, 225 g gyöngyhagyma félbevágva,só és bors, apróra vágott friss petrezselyem a díszítéshez

Elkészítés: Egy nagyméretű serpenyőben pirítsuk a bacont vagy a pancetta-t addig, amíg kiolvad a zsírja. Ha ez megtörtént, merjük ki a bacon vagy pancetta kockákat és tegyük félre. A zsírban süssük aranybarnára 6-7 perc alatt a csirkecomb bőrös oldalát, majd fordítsuk meg és süssük enyhén barnára a másik oldalát is. Amikor kész, tegyük egy tálba a húst és egy külön tálba merjünk ki 2 evőkanál zsírt. A maradék zsírban pirítsuk meg a hagymát, a fokhagymát és a zellert, majd öntsük a konyakot a serpenyőbe, és várjuk meg, amíg elpárolog. Ekkor adjuk hozzá a vörösbort, a csirke alaplét, a paradicsompürét, a babérlevelet és a kakukkfüvet, valamint a csirkét és a pirított bacont vagy pancettát úgy, hogy teljesen ellepje a szósz. Ferdén fedjük le a serpenyőt, hogy a gőz távozhasson és főzzük 35-45 percig. Amikor a csirke porhanyós, vegyük ki a serpenyőből és fóliával lefedve tegyük félre. Ekkor tegyük a serpenyőbe a gombát és a gyöngyhagymát, és közepes lángon főzzük addig, amíg a hagyma megpuhul és a szósz kicsit besűrűsödik. A lisztet és a félretett zsírt keverjük csomómentesre a szósszal, adjunk hozzá ízlés szerint sót és borsot, majd tegyük vissza a csirkét és törekedjünk rá, hogy a szósz teljesen bevonja. Díszítsük petrezselyemmel és köretként tálaljunk mellé burgonyapürét, tésztát, vagy bagettet.

Tartiflette

Hozzávalók: 50 ml olívaolaj, 1 hagyma felaprítva, 100 gramm császárszalonna felkockázva, 125 ml száraz fehérbor, 50 dkg burgonya felkockázva, 100 ml tejszín, 250 g Reblochon sajt, friss kakukkfű a díszítéshez

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a hagymát és a szalonnát, és pirítsuk addig, amíg a hagyma megpuhul. Ezután adjuk hozzá a bort és főzzük további 2-3 percig, amíg kicsit besűrűsödik és az alkohol elpárolog. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és tegyük bele a burgonyát, majd főzzük 15 percig, amíg megpuhul, végül pedig adjuk hozzá a tejszínt és melegítsük további 1 percig. Az elkészült burgonya felét tegyük egy tűzálló tál aljára, rétegezzük rá a sajtot, tegyük rá a maradék burgonyát és még egy kis sajtot, majd süssük 35 percig, amíg el nem kezd bugyogni és a sajt teteje meg nem pirul.

Gratinée des Halles

Hozzávalók: 1,5 kg vékonyra szeletelt vöröshagyma, 3 ek. vaj, 1 ek. olívaolaj, 1 tk. só, ¼ tk. cukor, 3 ek. liszt, 2 liter marha alaplé, 250 ml száraz fehérbor, só, bors, néhány szelet bagett, 225 gramm reszelt Gruyere sajt

Elkészítés: Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá az olívaolajat és pirítsuk a hagymát 15 percig. Adjunk hozzá sót és cukrot, és közepes lángon pirítsuk tovább 30-40 percig, amíg a hagyma levet ereszt és karamellizálódik. Ezután szórjuk a lisztet a hagymára és alaposan keverjük össze. Öntsük rá a marha alaplét, adjuk hozzá a bort és pároljuk további 40 percig. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Öntsük a levest csészékbe, és mindegyik tetejére helyezzünk egy-egy szelet bagettet, majd szórjuk meg sajttal, és süssük 20 percig, amíg a sajt elolvad és ropogós kérget képez a leves tetején.


Receptek és képek: acozykitchen.com, ferdacost.com, norecipes.com

Neked ajánljuk

A ROVAT LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Új, döbbene...
1

Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról

2022.09.01. 2 perc olvasás

Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról

10 horror fi...
2

10 horror film, amit képtelenség végignézni 

2022.10.14. 5 perc olvasás

10 horror film, amit képtelenség végignézni 

Ez a világ 1...
3

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!

2024.02.07. 2 perc olvasás

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!

Ez is az ala...
4

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!

2023.06.20. 1 perc olvasás

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!

30 ikonikus...
5

30 ikonikus hollywoodi barátság

2019.06.07. 1 perc olvasás

30 ikonikus hollywoodi barátság

Mennyit tuds...
6

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról

2023.05.16. 1 perc olvasás

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról

Csak az embe...
7

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?

2022.07.27. 1 perc olvasás

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?

A 25 legjobb...
8

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz

2021.10.31. 5 perc olvasás

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz

Ezek is érdekelhetnek

Igazi csemeg...

Igazi csemege: mutatjuk, így készül a karácsonyi sangria

2024.12.08. 2 perc olvasás

Recept

Ez a karácso...

Ez a karácsonyi torta a legnépszerűbb: 15 perc alatt készen van

2024.12.06. 2 perc olvasás

TORTA RECEPT

Így készítsd...

Így készítsd el a Downton Abbey ikonikus karácsonyi receptjét

2024.12.03. 2 perc olvasás

RECEPT

A Jamie Oliv...

A Jamie Oliver karácsony tészta az internet kedvence: 15 perc alatt elkészül

2024.12.01. 2 perc olvasás

JAMIE OLIVER

Ez a 10 perc...

Ez a 10 perces karácsonyi recept mindenki kedvence: az ünnepi asztal sztárja lesz

2024.11.30. 1 perc olvasás

RECEPT

Ez a 4 hozzá...

Ez a 4 hozzávalós karácsonyi csokigolyó mindenki kedvene

2024.11.28. 1 perc olvasás

RECEPT

Ez a fahéjas...

Ez a fahéjas recept a franciák kedvence karácsonykor

2024.11.27. 1 perc olvasás

FRANCIA DESSZERT

A dietetikus...

A dietetikusok elárulták: ekkor kellene megenni a vacsorát

2024.11.24. 2 perc olvasás

Dinner

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves