Quantcast

A Yin jóga megérdemli, hogy az életed része legyen

Folyamatosan jár az agyad? Stressz minden fronton? Próbáld ki a Yin jógát!

Ha valaha is olvastál már cikket arról, hogyan csökkentsd le a stressz-szintedet, valószínűleg találkoztál ezzel a közhellyel: jógázz.

Bár egyszerűnek tűnhet, megvan az oka, hogy miért van annyi jógatanár a YouTube-csatornákon és miért keresik fel őket több millióan – mert tényleg működik. Sokan ismerünk olyan jógatípusokat, mint Hatha és Vinyasa, de van egy olyan jóga, ami legalább olyan fantasztikus (ha nem jobb) abban, hogy enyhíti a szorongást: Yin jóga.

A legjobb rész? Nagyjából az egészet csinálhatod fekve. Egy takaróval.

Mivel ritkán említik olyan gyakran ezt a jógát, mint társait, tanácsot kértünk Meg Harris jógaoktatótól, hogy megtudjunk mindent a Yin jógáról, hogy mi ez pontosan és miért érdemli meg, hogy mindennapi elfoglalt (értsd: stresszes) életünk részese legyen.

Mi a Yin jóga?

Felejtsd el a lefele néző kutyát és a pörgős flowt, a Yin jóga lassú, passzív jóga, főleg talajon ülésben vagy fekve végzett gyakorlatokból áll.

„A Yin jógán ászanákat vagy pózokat tartunk ki, egy perctől akár 20 percig is” mondja Harris.

„Addig megyünk el a pózban, amíg jelentős ellenállást érzünk – a „tűréshatárunkat” – és ott maradunk, nyugodtan kitartjuk a pózt, és mozdulatlanul maradunk adott ideig. A Yin jóga egyszerűnek tűnhet, de sokáig kitartani egy pózt valójában kihívást jelent és néha kényelmetlen, fizikailag és mentálisan is.”

A Yin jóga gyakrabban használ kellékeket – és kicsit másképpen. Míg más jóga típusok téglákat, támasztékokat, takarókat és párnákat használnak, hogy segítsenek megszüntetni a kényelmetlenséget, addig a Yin jógában a segédeszközt arra használják, hogy előidézze a megfelelő mértékű stresszt a test számára, hogy aztán a tűrőképesség határán ellazulj; ebben az állapotban mélyrehatóbban, a test kötőszövetére irányul a gyakorlat.

Mi a filozófiai háttere a Yin jógának?

„Az ősi kínai filozófia szerint mindent a Yin és Yang egyenlő és ellentétes erői alkotnak. „A Yin a „nőies”, lágy és passzív, a Yang a „férfias”, erős és aktív. A yin és yang egyensúlya kell a harmóniához és az optimális egészséghez. Ahogy a neve is jelzi, a Yin jóga sokkal lágyabb és passzívabb gyakorlatokból áll, míg a Hatha és Vinyasa a Yang, sokkal aktívabb és forróbb tradicionális jóga” magyarázta Harris.

Milyen egészségügyi előnyei vannak a Yin jógának?

A Yin jóga számos olyan általános előnnyel jár, mint a többi jóga – de különösen ideális a test kötőszöveteiben a stressz oldására és a paraszimpatikus idegrendszer aktiválására.

„Az, hogy hosszabb ideig egy pózban maradjunk, arra késztet minket, hogy jelen legyünk, lélegezzünk, tudatában legyünk a gondolatainknak és bármilyen fizikai kényelmetlenségnek, és végül megnyugtassuk az elménket” tette hozzá Harris.

Hogyan különböznek a pózok a jóga más formáitól?

Felejtsük el a fejenállást és a perec jellegű pózokat (ami nem is a jóga lényege, ellentétben azzal, ahogy az Instagram mutatja). A Yin jógában keveset fogsz állni, sokkal többet időt töltesz el majd a matracon fekve.

„A Yin pózokat szinte kizárólag ülve vagy fekve végezzük, ezért kevesebb jógapóz van, mint a tradicionális jógában. Lehet, hogy ugyanazt a pózt a Hatha vagy Vinyasa órán erősebben végzik el, hogy aktiválják és felmelegítsék az izmokat, a Yin jógában gyengéden végezzük el a pózt és a mélyebb szöveteket és ízületeket célozzuk meg.”

Miért válasszuk a Yin jógát egy másik jóga helyett?

Ha a zsúfolt és stresszes napokat még egy magas intenzitású edzéssel is megtöltöd, de kevés a pihenés mellette, akkor megéri egy-két edzést kiváltani a nyugtató Yin jógával.

„Ha olyan valaki vagy, aki folyamatosan úton van, száguldoznak a gondolatai vagy szereti a lendületes edzéseket, beépíteni egy Yin jógaórát a napi rutinba nagyban segíthet, hogy megtaláld az egyensúlyt.”