Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Nyári probléma

Így okozhat pánikrohamot a hőség

2024. június 07.

3 perc olvasás

ELLE

hőség nyár pánikroham szorongás
Így okozhat pánikrohamot a hőség
© Shutterstock

Egyesek nyáron fokozott pánikrohamot és szorongást tapasztalnak. 


A pánikrohamok száma növekedhet a nyári melegben, elsősorban a megzavart alvás miatt. Emellett azonban a túlmelegedés olyan tünetei, mint a magas pulzusszám, az izzadó tenyér és a légszomj szintén kiválthat szorongással járó pszichés problémákat. Szerencsére vannak trükkök, amelyek segíthetnek visszaszorítani ezeket az állapotokat. 

Nem mindenkinek csupa vidámság a nyár

Sokan a nyarat a vidámság és a szórakozás időszakának tekintik, de ez a felfogás nem mindenkinél van így. Sokan ehelyett a szorongás, a depresszió vagy a pánikrohamok kirobbanását tapasztalják. A téli hónapokra jellemzőbb a hangulatromlás, de van akiknél ez inkább a meleg időszakban jelentkezik.

Sok átfedés van a depresszió és a szorongás tünetei között, mint például a nyugtalanság, az ingerlékenység és az alvászavarok. Néhány embernél ezek a tünetek szezonális mintát vehetnek fel, amelyek nyáron is megjelennek, hasonlóan ahhoz, ahogyan egyeseknél a szezonális affektív zavar télen jelentkezik

– mondta Sarah Campbell, az UW School of Medicine Pszichiátriai és Magatartástudományi Tanszékének adjunktusa. 

A szorongás okai 

Számos tényező válthatja ki a nyári szorongást. A nappali órák számának növekedése megzavarhatja a cirkadián ritmust, vagyis az alvás-ébrenlét ciklusát, ami miatt kialvatlanná válhatunk. A magas hőmérséklet pedig szintén akadályozhatja az alvást. Fiziológiai szempontból a túlmelegedés tünetei a szorongáshoz hasonlónak tűnhetnek, ami miatt az érintetteknek lehetnek szorongó gondolataik. 

Ha ezekre a tünetekre koncentrálsz, az elkezdhet szorongást kiváltani, ha nem állítod meg magad, hogy azt mondd: »Várj egy percet, ezek a tünetek csak a forróság tünetei - ebben a pillanatban nincs semmi baj, ami miatt szoronganom kellene«

– magyarázta a szakértő.

Miért lehet több pánikrohamod nyáron? 

Hasonlóan ahhoz, ahogyan a hőség és a páratartalom szorongást válthat ki, a pánikrohamokat is fokozhatja. Egy nemrégiben Dél-Koreában végzett kutatás megállapította, hogy még a magasabb hőmérsékletnek való rövid távú kitettség is növelheti a pánikrohamok kockázatát.  

Olyan normális tapasztalatok, amelyek nyáron várhatóak, mint például a szíved gyorsabb dobogása vagy az izzadó tenyered, de a szorongáson keresztül értelmezed őket, ami pánikrohamot válthat ki

– tette hozzá Sarah Campbell.

Az időjárást nem tudjuk megváltoztatni, de a hozzáállásunkat igen

Két dolog segít igazán a pánikrohamokon. Az egyik a lassú légzés gyakorlása, a másik pedig valamilyen mantra vagy önbeszéd, amellyel segíthetsz az agyadnak és a testednek újra szinkronizálódni – magyarázta az amerikai szakértő. A lassú légzést a lélegzetvételek számolásával gyakorolhatod, ami segít megnyugtatni a testedet, még akkor is, ha még mindig pánikszerű gondolataid vannak. Ha azonban a szorongás vagy a pánikrohamok átveszik az életünk felett az irányítást, akkor mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves