Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Kezelés

Megtalálhatták a gyógyírt a pánikbetegségre, fontos hírt közöltek a tudósok

2024. május 27.

3 perc olvasás

ELLE

kutatás kezelés gyógyír pánikbetegség
Megtalálhatták a gyógyírt a pánikbetegségre, fontos hírt közöltek a tudósok
© Shutterstock

A pánikbetegséggel kapcsolatban nagy dologra derült fény. 


A pánikbetegségre megoldást találhattak az amerikai tudósok. A világon szinte minden ember megtapasztalja életében egyszer, hogy milyen a pánikroham, amikor átmeneti erős félelemérzet vagy rossz közérzet, jellemzően hirtelen támad és általában nem tart fél óránál tovább. Azonban vannak, akiknek az egész életüket végigkíséri ez a szorongásos megbetegedés. 

Erre jöttek rá a kutatók 

A kaliforniai Salk Institute for Biological Studies tudósai egy kulcsfontosságú agyi pályát fedeztek fel, ami utat nyithat  a pánikrohamok új kezelése előtt. Egy olyan  neuronokból álló agyi áramkörről van szó, ami az egereknél szabályozza a pánikszerű tüneteket. Ezt látva a kutatók elhatározták, hogy feltérképezik az agyban azokat a régiókat, neuronokat és kapcsolatokat, amelyek a pánikrohamokat közvetítik.

A tudósok sokáig abban a hitben éltek, hogy az agy félelemközpontjaként ismert amigdala felelős a rohamokért és a pánikbetegségért. Később azonban felfedezték, hogy a betegség olyan embereknél is jelen lehet, akiknél az amigdala károsodott.

Találtunk egy specifikus agyi áramkört az amigdalán kívül, amely összefügg a pánikrohamokkal, és új pánikbetegség-kezelési módok születhetnek, de eltérnek majd a jelenleg elérhető gyógyszerektől, amelyek  jellemzően az agy szerotoninrendszerét célozzák meg

– mondta a tanulmány vezető szerzője, Sung Han.

A kutatásban résztvevő szakemberek az oldalsó parabrachialis magra összpontosítottak, az agy azon részére, amely az érzékszervi információkat továbbítja. Ez az agyterület termeli az agyalapi mirigy esetében az adenilát-cikláz aktiváló polipeptidet, amely szabályozza a stresszreakciókat. A tudósok célja megállapítani, hogy ennek az egyedülálló kapcsolatnak a felfedezése segíthet-e gyógyírt találni a pánikbetegségre. A kutatók ugyanis megállapították, hogy a pánikroham tünetei csökkenthetők az agyalapi mirigy adenilát-cikláz aktiváló polipeptid jelátvitel gátlásával.

Ezt mondják az adatok

Az amerikaiak 11%-a él át évente pánikrohamot, és az ottani lakosság 2-3%-a szenved pánikbetegségben. Magyarországon körülbelül 300-350 ezer embert érinthet a pánikbetegség, de szorongásos rohamot szinte mindenki átél élete során. Ezek a pánikbetegség legfőbb tünetei:

  • Halálfélelem, határtalan menekülési és/vagy segítségkeresési vágy.
  • Ájulásérzés.
  • Felgyorsult vagy felerősödött szívverés vagy szívdobogás.
  • Nehézlégzés, a belélegzés lehetetlenségének szubjektív érzése.
  • A roham alatt a vérnyomás és a pulzus jelentős, esetenként veszélyes fokú megemelkedése.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves