Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

SLEEP

Ezt a népszerű alvópózt senkinek sem ajánlják a szakértők, nagy károkat okozhat

2023. május 12.

2 perc olvasás

Kurucz Barbara

alvás gerinc test testtartás alvópóz
Ezt a népszerű alvópózt senkinek sem ajánlják a szakértők, nagy károkat okozhat
© Getty Images

Egy szakértő elárulta, melyik alvópóz okozza a legnagyobb megterhelést a testnek. 


A pihenés fontos része a mindennapoknak, hiszen ilyenkor regenerálódik a szervezet. Ám sok apróságra kell figyelni, például az sem mindegy, milyen alvópózt választ az ember. 

Súlyos károkat okozhat ez az alvópóz

James Leinhardt testtartás-szakértő egy TikTok videóban mutatta meg, hogy a car crash alvópóznak nevezett pozitúra mennyire megterheli a testet. Ilyenkor az ember a hasán fekszik, az egyik lábát kinyújtja, a másikat pedig a hasa felé húzza miközben a kezei a párnán pihennek. 

Az alvópóz nagyon népszerű, James ezért is hívta fel a követői figyelmét a veszélyeire. 

Összenyomja a csigolyákat. Szúrós érzés jelentkezhet, nyak- és hátfájást kaphat

– mondja. Elárulta, hogy a gerinc és a csigolyák a szükségesnél nagyobb terhelésnek vannak kitéve ebben a pozitúrában, nem beszélve arról, ha valaki szeretné megfordítani a fejét. 

@levitex The worst sleeping position award goes to… stomach sleeping👎 #tummysleeper #badhabits #stomachsleeper ♬ original sound - Levitex

James egy bábuval is illusztrálta a mondanivalóját, és bemutatta, hosszabb távon miként hat a szervezetre ez a póz. Szerinte egyértelmű, hogy nem kényelmes, csak sokan ezt szokták meg, így nem szeretnének változtatni. 

@levitex Replying to @polliprissipnts ♬ original sound - Levitex

A videóját már több millióan látták, a kommentelők nagy része pedig elismerte, ebben a pozícióban sokszor fáj a nyakuk, hátuk. James egyébként azt is megmutatta, hogy miként lehet kényelmessé tenni ezt az alvópózt, ehhez plusz párnára van szükség a térdek közé, a fej alá, és a mellkashoz. Így megfelelő lesz az alátámasztás. 


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves