Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Felismerés

Ez a bőrrák két korai jele, amit sosem szabad figyelmen kívül hagyni

2024. március 21.

2 perc olvasás

ELLE

rák tünetek bőrrák
Ez a bőrrák két korai jele, amit sosem szabad figyelmen kívül hagyni
© Shutterstock

A bőrrák korai jeleiről fontos beszélni.


A bőrrák a rák olyan csoportja, amely a bőrben keletkezik. A túlburjánzó sejtek kialakulása miatt a szervezet többi részeire is átterjedhet, mivel ezek a rákos sejtek képesek megtámadni más sejteket. A betegségnek  három fő csoportját különböztethetjük meg: bazális sejtrák, pikkelysejtes bőrrák, illetve a melanóma. Íme, a korai tünetek, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Furcsa változások a bőrön

A bőrráknak különböző tünetei lehetnek, de van két korai jel, amiről fontos beszélni minden esetben. A bőrrák gyakori tünetei közé tartozik a fekély vagy seb, vagy olyan bőrterület, amely:

  • Nem gyógyul meg négy héten belül
  • Szokatlanul néz ki és/vagy fájdalmas

Szintén fontos orvoshoz fordulni, ha a bőrterület több mint négy hétig viszket, vérzik vagy pörkösödik. A seb átlátszó, fényes és rózsaszín vagy gyöngyházfehér, de pirosnak is tűnhet. A beteg fájósnak, érdesnek érezheti, és kidomborodó szélei lehetnek.

Mikor kell segítséget kérni?

Ha bármilyen változással kapcsolatban aggályok merülnek fel, akkor orvoshoz kell fordulni. Előfordulhat, hogy dermatoszkóppal vizsgálják meg a bőrt, és természetesen bőrgyógyász segítségét is kell kérni az ügyben. A szakember megvizsgálja a bőrt, és gondoskodik az anyajegy vagy a kóros bőrterület eltávolításáról, hogy kiderüljön, lehet-e bőrrák. Ezt kivágási biopsziának nevezik. A kóros területet vagy anyajegyet laboratóriumba küldik.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves