Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

Ez a rák 3 korai jele, melyeknek a felismerése életmentő lehet

2024. március 19.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség tünetek
Ez a rák 3 korai jele, melyeknek a felismerése életmentő lehet
© Shutterstock

A rák esetében a korai diagnózis életet menthet. 


A rák jelei lehetnek enyhék, de az embernek meg kell tanulnia felismerni a teste jelzéseit, ezért ha valamit nem érez jónak, akkor orvoshoz kell fordulnia. Ha kérdése van, akkor keresse fel a háziorvosát, és ha nincs is semmi gond, a tesztek eredménye megnyugvást adhat. 

Három tünet, ami aggodalomra adhat okot

A tünetek – például légszomj, éjszakai izzadás vagy fáradtság érzése, amikor nem tudja, miért – meglehetősen gyakoriak lehetnek. A rák korai felfedezése életeket menthet meg. Forduljon a háziorvosához

– magyarázta Peter Johnson professzor, az NHS angliai nemzeti klinikai igazgatója, aki hozzátette, hogy

A rák tünetei és korai figyelmeztető jelei nagyon változatosak lehetnek, egyeseknél kevésbé nyilvánvalóak, mint másoknál.

Ezekre a tünetekre is érdemes figyelni 

  • Gyakori fertőzések
  • Váratlan véraláfutás vagy vérzés
  • Vér a vizeletben
  • Egy megmagyarázhatatlan csomó a test valamelyik pontján
  • Vér a székletben, ami vörösnek vagy feketének tűnhet
  • Megmagyarázhatatlan fogyás

Természetesen, mint említettük nem biztos, hogy ezek mögött a tünetek mögött mindig rákbetegség áll, de a szervezet jelez, hogy valami nincs rendben, ezért elengedhetetlen, hogy orvosi segítséget kérjünk. Különösen fontos figyelni, ha a tünetek már több hete fennállnak. Rendkívül gyakori, hogy olyan emberek kapnak rákdiagnózist, akiknek nem voltak komoly fájdalmaik, és a jelekből nem is gondolták, hogy súlyos betegséggel kell szembenézniük, azonban a korai diagnózis életet menthet. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves