Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Súlyos betegség

A torokrák jelei a fülben is jelentkezhetnek

2024. március 15.

2 perc olvasás

ELLE

rákbetegség tünet torokrák
 A torokrák jelei a fülben is jelentkezhetnek
© Shutterstock

A torokrák egyik fontos tünetére figyelmeztetnek a szakértők. 


A torokrákról még máig sem tudnak eleget az orvosok. Azonban nagyon fontos a tünetek korai felismerése, ugyanis a korai diagnózis ebben az esetben is életmentő lehet. A szakértők pedig figyelmeztetnek a fültünetekre, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. A fülfájásnak számos oka lehet, ám rákot is jelezhet egyes eseteknél.

Ezt lehet tudni róla

A betegség gyakrabban fordul elő a 60 év felettieknél. A dohányzás, a rendszeres nagy mennyiségű alkohol fogyasztása, valamint az egészségtelen, gyümölcs- és zöldségszegény táplálkozás növelheti a gégerák kockázatát, ám ennek a pontos oka nem tisztázott. A szakértők azonban kiemelték, hogy a tartós fülfájás a betegség egyik jele lehet, amit kísérhet tartós torokfájás is.

Bár a fájdalom a torokból jön, a fülében érzi, mert a fejben és a nyakban az idegek keresztben vannak

 – mondta r. Ryan McSpadden, a Roswell Park Átfogó Rákkutató Központ munkatársa.

Fontos azonban hozzátenni, hogy a fülfájás számos más betegség oka is lehet, mint a megfázás, influenza, vagy akár fülzsír felhalmozódása is. Azonban érdemes háziorvossal konzultálni, ha a fülfájás több mint 3 napig tart, valamint a többi tünetet sem szabad figyelmen kívül hagyni. 

Ezekre kell még figyelni 

  • Csomó vagy duzzanat a nyakon
  • Hosszan tartó köhögés
  • Légszomj
  • Fájdalom és nyelési nehézség
  • Zihálás légzés közben
  • Rossz lehelet
  • Extrém fáradtság
  • Ok nélküli fogyás

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves