Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Itt az igazság

5 mítosz a tüdőrákról, amit senkinek sem szabad elhinnie

2023. szeptember 26.

4 perc olvasás

ELLE

rákbetegség mítosz tüdőrák
5 mítosz a tüdőrákról, amit senkinek sem szabad elhinnie
© Shutterstock

A tüdőrákkal kapcsolatban több mítosz is van. 


Annak ellenére, hogy a tüdőrák a rákos halálozások vezető oka Európában is, számos mítosz kapcsolódik a betegséghez, amelyek későbbi diagnózishoz vezethetnek. Köztudott, hogy a rákbetegségnél rendkívül fontos, hogy időben felismerjék, mert annál jobbak a túlélési esélyek. Most mutatjuk az 5 leggyakoribb mítoszt, amiket nem szabad elhinni!  

1. Csak akkor lehet tüdőrákod, ha dohányzol 

Sokan azt hiszik, hogy a tüdőrák egyetlen oka a dohányzás lehet. Ebből kifolyólag a nem dohányzó személyek könnyedén azt hihetik, hogy ők nincsenek a veszélynek kitéve. Nos, a rossz hír az, hogy ez nem igaz, ugyanis a megbetegedések 10-20%-a nem dohányzó emberek körében fordul elő. Azok is fokozottan veszélyeztettetek, akik passzív dohányosok, tehát a környezetükben dohányoznak, és ők is beszívják a káros anyagokat. Sajnos a tüdőrák gyakori azok esetében is, beltéri vagy kültéri levegőszennyezésnek vannak kitéve, vagy olyan munkahelyen dolgoznak, ahol jelen van a sugárzás vagy mérgező anyagok, mint például az azbeszt. A genetika szintén szerepet játszhat, így akinek a családjában előfordult a tüdőrák annak szintén érdemes óvatosabbnak és figyelmesebbnek kell lennie.

2. Láncdohányos vagy, de már túl késő leszokni 

Míg számos tényező hozzájárulhat a tüdőrák kockázatához, a halálozások 80–90%-a a dohányzáshoz kapcsolódik. A leszokás szinte azonnali előnyökkel jár, és csökkenti a rák vagy más dohányzással összefüggő betegségek kialakulásának kockázatát. Egy friss tanulmány szerint a dohányzás abbahagyása még a tüdőrák diagnózisa után is segíthet az embereknek hosszabb életben élni, vagy késleltetni a rák kiújulását, valamint a betegség súlyosbodását. Tehát egyszerűen szólva: sosem késő leszokni! 

3.  A tüdőrákot egy sztetoszkóppal kiszűrik 

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogyan is zajlik a tüdőrák szűrése. A tüdőrákszűrést CT-vizsgálattal végzik, hogy kimutassák a rákos daganatokat az ember tüdejében. Ezt hivatalosan alacsony dózisú számítógépes tomográfiás (LDCT) vizsgálatnak nevezik. Amikor orvos sztetoszkóppal ellenőrzi a légzést, azt figyeli, hogy zihál-e az illető vagy nincs-e folyadék a tüdőben, de a tüdőrák szűrésére ez a módszer nem alkalmas. Ezért rendkívül fontos legalább évente egyszer részt venni tüdőszűrésen.

4. A tüdőrák csak az időseknél fordul elő 

Míg a tüdőrák főként időseknél fordul elő, ez még nem jelenti azt, hogy fiatalokat nem érinthet. Az adenokarcinóma, a tüdőrák összességében leggyakoribb fajtája, a betegség fő típusa, amely a 46 év alatti felnőtteket érinti leginkább. A korai stádiumban előfordulhat, hogy nincsenek tünetek, ám a későbbiekben az alábbiak jelentkezhetnek:

  • Nem múló köhögés
  • Vér köhögése
  • Állandó mellkasi fájdalom
  • Gyakori tüdőgyulladás vagy hörghurut
  • Súlycsökkenés és étvágytalanság
  • Hosszan tartó rekedtség
  • Zihálás vagy légszomj
  • Állandó fáradtságérzet

5. A dohányzás mellőzésén kívül mást nem tehetsz a kockázat csökkentésének érdekében

Szintén hamis! Számos lépést lehet tenni a tüdőrák kockázatának csökkentése érdekében. Az egyik legfontosabb, hogy passzív dohányzást is hanyagoljuk, valamint fontos az egészséges életmód, amibe beletartozik a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása. Fontos, hogy az otthonunkat füstmentessé tegyük valamint ellenőrizzük a radonszintjét. A radonnak való kitettség a tüdőrák második számú oka. Ez egy szagtalan, radioaktív gáz, amely a földön keresztül bejuthat otthonokba és épületekbe. A rossz hír, hogy túl kevesen tesztelik le a lakásukat. A tüdőrák egyébként sajnos bárkit érinthet, ezért fontos, hogy figyeljünk a jelekre, mert minél előbb diagnosztizálják, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves