Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Prevenció

A tüdőrák jelei a szemekben és a karokban is megjelenhetnek

2023. augusztus 14.

3 perc olvasás

ELLE

megelőzés rák tünetek prevenció daganatos betegség rákos betegség
A tüdőrák jelei a szemekben és a karokban is megjelenhetnek
© Getty Images

A tünetek meghökkentőek lehetnek, a tüdőrák azonban néha meglepő módon jelentkezik.


A különböző daganattípusokról egyre több szó esik, már csak azért is, hogy a szakemberek felhívják a figyelmet a megelőzésre, illetve a korai felismerés fontosságára. Az egyik legrettegettebb betegség a tüdőrák, amelynél szintén létfontosságú, hogy minél korábban diagnosztizálják.

Vannak egyértelmű jelek, amelyek aggodalomra adhatnak okot, ám néhány figyelmeztető jelről a páciensek a kezdeti időszakban szinte tudomást sem vesznek, illetve biztosan nem kötik azokat egy esetleges daganatos betegséghez.

A tüdőrák meglepő tünetei, amiket szinte senki nem vesz komolyan

A leggyakoribb tünetek közé tartozik a köhögés, a mellkasi fájdalom, a nehézlégzés, a véres váladék, illetve a rekedtség. Ezek talán logikusabbnak tűnnek a laikusok szemében is, így nagyobb az esély arra, hogy időben orvoshoz fordulnak.

Bizonyos jelek azonban a test tüdőtől távolabbi pontjain jelentkezhetnek, így a páciensek nem feltételezik, hogy komoly problémával állnak szemben. Az alábbiakra érdemes figyelni:

1. Kar- és vállfájdalom

A tüdőrák bizonyos típusai a tüdő felső részében alakulnak ki, így nem elsősorban a tüdőt károsítják, hanem átterjednek a bordákra, a gerinc csigolyáira, az idegekre és az erekre. Ezek a daganatok fájdalmat okozhatnak a lapockában, a hát felső részén, a vállakban és akár a karokban is. Gyakran kíséri ezeket zsibbadás és bizsergő érzés, amely a kéz gyengeségét idézheti elő.

2. Szemproblémák

Egyes daganattípusok a szemet is érinthetik. A páciens észreveheti, hogy az egyik pupillája feltűnően szűkebb, a szemhéja megereszkedik, és az arca ezen felén kevésbé verejtékezik. Ez a tünetegyüttes Horner-szindróma néven is ismert, és a tüdőrák egyértelmű jele.

3. Egyensúlyvesztés

Ha a daganat a felső vénákat is megtámadta, a növekedése során visszafordíthatja azokban a vér áramlását, amely szédülés vagy egyensúlyvesztés formájában is megmutatkozhat. A tüdőrák gyakran okoz vérszegénységet, ami szintén befolyásolja az egyensúlyérzéket.

tudorak-elle.hu
Forrás: Getty Images

4. Fejfájás

A fentihez hasonlóan, amennyiben a daganat egy olyan véna környékén alakult ki, amely nagymennyiségű vért szállít az agy és a szív között, és a tumor itt akadályozza a vér megfelelő áramlását, az akár migrénes fejfájást is előidézhet. A tüdőrákos esetek 20%-ánál megfigyelhető a magas kalciumszint a vérben, ami szintén fejfájást okoz.

A szakemberek azt javasolják, hogy a fenti tünetek észlelésekor, különösen ha egyszerre több is fennáll, a páciensek azonnal kérjenek orvosi segítséget az okok mielőbbi feltárásához.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves