Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Rosszindulatú daganatos betegség

Így jelennek meg a leukémia jelei a szájban

2023. szeptember 20.

2 perc olvasás

ELLE

rákbetegség leukémia
Így jelennek meg a leukémia jelei a szájban
© Shutterstock

A leukémia a szájban is okozhat tünetet. 


A leukémia, más néven fehérvérűség vagy vérrák a vérképző rendszer rosszindulatú daganatos megbetegedése, melyre a vérképzésben részt vevő csontvelői sejtek kontrollálatlan szaporodása jellemző. Kevesen tudják, de a leukémia jelei a szájban is megjelenthetnek.

Itt vannak a legfontosabb tudnivalók

A duzzadt, véres és fájó fogíny a leukémia jele lehet. További tünetek is lehetnek, mint például spontán vérzést az ajkakból, szájpadlásból vagy nyelvből, valamint a fekélyek megjelenése is figyelmeztető jel lehet. Az orvosok azonban sokat megtudhatnak a nyirokcsomók, nyak és állkapocs vizsgálatából. Gyakori a leukémia esetén, hogy a nyirokcsomók megnagyobbodnak. 

Több más betegség is okozhat tüneteket a szájban

A cukorbetegség jele lehet a „gyümölcsös” illatú lehelet, valamint sebek is jelenhetnek meg. Ennek az az oka, hogy a cukorbetegség gyengítheti az immunrendszert is, ami megkönnyíti a gombás fertőzések kialakulását a szájban. Ezeket a problémákat elsősorban az 1-es és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél észlelik.

A nem múló fekély pedig akár a HIV jele is lehet a szájban. A HIV (humán immundeficiencia vírus) megtámadja a szervezet immunrendszerét, és ritka esetekben AIDS-hez vezethet, ha a szervezet önvédelmi rendszere annyira megbénul, hogy a beteg élete veszélybe kerül. Természetesen nem biztos, hogy minden szájban jelentkező tünetet valamelyik felsorolt súlyos betegség okozza, de ha a problémák hosszabb ideje fennállnak, sőt rosszabbodnak is, akkor mindenképpen ki kell vizsgáltatni. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves