Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

BETEGSÉG

Ezt érzed a karodban? Tüdőrák is állhat a háttérben

2023. szeptember 17.

2 perc olvasás

ELLE

tüdőrák kar
Ezt érzed a karodban? Tüdőrák is állhat a háttérben
© Shutterstock

A tüdőrákkal azért is kell nagyon vigyázni, mert sokkal gyorsabban terjedhet mint más ráktípusok.


A tüdőráknak vannak olyan korai jelei, amelyek figyelmeztetik az embereket, hogy a lehető leghamarabb ideje lenne elmenni egy vizsgálatra.

Nagyon gyakori a tüdőrák

Mivel a tüdőrák sokkal gyorsabban terjed, mint a rák bármely más formája, sokkal nagyobb figyelmet érdemel ez a típus. Sajnos ez azt is jelenti, hogy sokszor csak nagyon későn diagnosztizálják, akár túl későn is. Évente közel 40 000 embernél diagnosztizálnak tüdőrákot, ám a legtöbben 60 évnél idősebbek és/vagy dohányosok.

Ezen kívül, a betegséget a passzív dohányzás, a sugárzás, és olyan anyagok is okozhatják, mint az azbeszt, a króm és a nikkel vegyületek. Gyakran olyan tüneteket okoz, mint a légszomj, a sípoló érzés, és a tartós vérrel, hogy váladékkal járó köhögés. Nagyon gyakran ezeket a tüneteket más dolgok is okozhatják, ám ha ezeket tapasztalod, azonnal fordulj orvoshoz. 

KÜlönös jele van

A karok állapota és fájdalma is jelezheti azt, hogy valami baj van. Mivel a daganat általában a tüdő tetején található, nyomás gyakorolhat a karban lévő idegekre és az erekre. Ez fájdalommal járhat, legyengítheti a végtagokat. Gyakran ezt a jelenséget tartós szúró érzés kíséri. Egy másik tünet, amely a tüdőrák korai stádiumában jelentkezik, az az újak ütőérzése, amikor az ujjbegyek megduzzadnak az oxigénhiány miatt. Amellett, hogy fájdalmat és a gyengeséget okoz a karban, néha a mellkasban és a fejben is érezheti ezt a nyomást az, aki tüdőrákkal küzd. 

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves