Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

A méhnyakrák fontos tünete a lábon, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

2023. június 24.

2 perc olvasás

ELLE

láb rákbetegség méhnyakrák tünet
 A méhnyakrák fontos tünete a lábon, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni
© Shutterstock

A méhnyakrák egyik tünete a lábon jelenik meg. 


A méhnyakrák rendkívül alattomos betegség, ezért a nőgyógyászok nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a kontrollvizsgálat félévente vagy évente. A betegséget minél előbb diagnosztizálják, annál nagyobb az esély a felépülésre. Most eláruljuk, melyik az a tünet, amelyről sokan nem tudnak, hogy a méhnyakrákhoz köthető. 

Számít a kor

Szomorú hír, hogy sajnos a méhnyakrák és a kor között van összefüggés. A betegség legmagasabb előfordulási aránya a 30 és 34 év közötti korcsoportban van. Az egyik legjellemzőbb tünet a szokatlan vérzés, általában ekkor szoktak a nők orvoshoz fordulni, de valójában van egy másik fontos tünet is, ami a lábon jelentkezik. 

Előrehaladott állapotban jelentkezik 

A méhnyakrák előrehaladott állapotában már a lábakban is jelentkeznek a tünetek. Megjelenik a lábduzzanat, valamint a vele járó fájdalom is. Sajnos sok esetben ilyenkor az emberek és az orvosok is más betegségekre gyanakodhatnak először, de fontos tisztában lenni vele, hogy a lábduzzanat és a fájdalom a méhnyakrák miatt is előfordulhat. Kiderült, hogy ennek az az oka, hogy amikor egy kismedencei daganat, például a méhnyakrák felnyomja a medencét, nyomást gyakorol az idegekre, ami fájdalmat, duzzanatot vagy mindkettőt okoz a lábban.  Szintén jellemző lehet a túlzott fáradtság, valamint a deréktáji fájdalom.

Ezek a korai jelek

A korai jelekkel szintén fontos tisztában lenni. A menopauzán átesett nőknél intő jel lehet, ha vérzést tapasztalnak. Szintén fontos tünet a szex közbeni erős fájdalom, valamint azt követően vérzés jelentkezik. Ha két menstruáció között tapasztal valaki vérzést szintén orvoshoz kell fordulni, valamint a szokatlan folyás is a méhnyakrák jele lehet. A szokásosnál hosszabb ideig tartó vagy erősebb menstruáció sem normális, és a betegség egyik fontos jele. Ha a méhnyakrákot időben felismerik és jól kezelik, akkor a beteg teljes mértékben felépülhet, és még a gyerekvállalásra is lehet esélye. Ha azonban túl későn kezdődik meg a kezelés annak súlyos vagy akár halálos következményei lehetnek.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves