Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Tünetek

A tüdőrák 6 ritka jele, amit sokan nem ismernek

2023. augusztus 27.

3 perc olvasás

ELLE

rákbetegség tünetek tüdőrák
 A tüdőrák 6 ritka jele, amit sokan nem ismernek
© Shutterstock

Íme, a tüdőrák kevésbé ismert tünetei.


A tüdőrák esetében is rendkívül fontos, hogy időben diagnosztizálják, ugyanis előrehaladott állapotban már sokkal kevesebb az esély a túlélésre. Az emberek többsége, ha a betegségre gondol rögtön a nehézlégzés vagy a köhögés ugrik be lehetséges tünetként. Nos, most megmutatjuk, mik a kevésbé ismert jelek, amelyek bajra utalhatnak. 

1. Megmagyarázhatatlan fogyás

A megmagyarázhatatlan fogyás a tüdőrák előrehaladott stádiumát is jelentheti. Természetesen ritka, hogy ez áll a dolog mögött, de mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha nem tudjuk megindokolni a hirtelen súlycsökkenést. Természetesen több más betegség oka is lehet, de ki kell vizsgáltatni.

2. Ismétlődő légúti fertőzések

A gyakori tüdőgyulladás, hörghurut vagy egyéb légúti fertőzések mögöttes tüdőproblémára utalhatnak, beleértve a tüdőrákot is. Az olyan tartós fertőzéseket, amelyek nem reagálnak a szokásos kezelésre muszáj több jobban kivizsgálni, mert súlyos betegség állhat mögötte. 

3. Váll-vagy hátfájás

A tüdőrák néha kellemetlen érzést okozhat a vállban vagy a hát felső részén. Ez a fájdalom a környező idegeket nyomó daganatnak vagy a rák közeli szövetekre való terjedésének tulajdonítható. Általában ezeknél a tüneteknél senki sem gondol tüdőrákra, de egy jó orvos utánajár, hogy mi okozhatja. 

4. A finger clubbing

Erről a jelről már korábban részletesen beszámoltunk, hiszen a manikűrösnél is kiszúrhatjuk.  A lényege, hogy a tüdőrák egyik tünete az ujjak görcsölése, ami később megváltoztatja a kéz-, köröm- és lábujjak alakját és megjelenését. Gyakran az ujjbegyek megnagyobbodnak. 

5. Rekedtség vagy hangváltozások

A tartós rekedtség oka lehet a hangszálakat érintő daganat. Ezt a tünetet, különösen, ha más tüdővel kapcsolatos problémák kísérik, egészségügyi szakembernek kell ellenőriznie, mert a tüdőrák is állhat mögötte. Általában ez egy olyan tünet, amit sokan évekig is figyelmen kívül hagyhatnak. 

6. Neurológiai tünetek

Egyes esetekben a tüdőrák átterjedhet az agyra , ami neurológiai tünetekhez, például fejfájáshoz, görcsrohamokhoz vagy a kognitív képességek megváltozásához vezethet. A neurológiai tünetek azonban általában már akkor kerülnek felismerésre, amikor már a tüdőrákkal tisztában van a beteg. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves