Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Elképesztő számok

A csendes gyilkos: ezért olyan nehéz a pajzsmirigyrák diagnosztizálása

2023. május 29.

2 perc olvasás

ELLE

betegség pajzsmirigy pajzsmirigyrák
A csendes gyilkos: ezért olyan nehéz a pajzsmirigyrák diagnosztizálása
© Shutterstock

4-5 év is eltelhet, mire valakit diagnosztizálnak pajzsmirigyrákkal. 


A pajzsmirigyrák egy rendkívül alattomos betegség, mert nincsenek olyan jellegzetes tünetei és eltérései, mint alulműködésnek vagy a túlműködésnek. A lényeg, hogy a pajzsmirigyből rosszindulatú daganatos burjánzás indul ki. A betegség érdekessége, hogy 4-5 évbe is beletelhet, mire diagnosztizálják.

Rengeteg embert érinthet

Az Egyesült Királyságban készítettek egy kutatást, amiből kiderült, hogy az országban a pajzsmirigyrák 20-ból egyet érinthet. A diagnosztizálás azonban jó pár évbe beletelik, mert általában csak általános tünetei vannak, amelyek jó pár másik betegséggel is átfedésbe kerülnek. 

Átlagosan 4,5 évbe telik a pajzsmirigy-betegség diagnosztizálása – derült ki egy új tanulmányból, amelyet az Aberdeeni Egyetem tudósai több vezető pajzsmirigy-jótékonysági szervezettel együttműködve végeztek. Csaknem 1200 betegen végeztek el vizsgálatokat, de az esetek csaknem kétharmadában többszöri időpontra és a tünetek súlyosbodására volt szükség ahhoz, hogy a diagnózist sikerüljön felálllítani. 

A tünetek

  • A göb megjelenése, de ez nem jelent minden esetben rosszindulatú daganatot, más betegség is okozhatja.
  • Ritkán nyaki nyirokcsomó-duzzanatok is jelentkezhetnek. 
  • A rekedtség és nyelészavar is előfordulhat.

A túlélési esélyek

A betegség kezelésénél természetesen nagyban számít, hogy jóindulatú vagy rosszindulatú daganatról van-e szó. A jobb indulatú szövettani alcsoport kezelése könnyebb, a gyógyulási esélyek jóval magasabbak: itt a túlélési esély 90 százalék fölötti - írják a Házipatika oldalán. 

A rosszindulatú daganatnál azonban sokkal nehezebb megtalálni a kezelési módot, ami segíthet, valamint körülbelül 10-20 százalékosak a hosszabb távú túlélési esélyei is. Bizonyos esetekben indokolt lehet a szerv teljes eltávolítása,  valamint a környező nyirokcsomók kivétele is. Ha ez történik, akkor a páciensnek mindenképpen szüksége van pajzsmirigyhormon-pótlásra. A rosszindulatú daganatoknál nem elég az agresszívabb műtéti beavatkozás, szükség van erősebb sugárkezelésre, és akár még a kemoterápiára is.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves