Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Cancer

Ezekkel a módszerekkel csökkentheted a rákbetegség kialakulásának az esélyét

2023. május 19.

4 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség
Ezekkel a módszerekkel csökkentheted a rákbetegség kialakulásának az esélyét
© Shutterstock

A rákbetegség fájdalmas diagnózis, fontos a prevenció!


Azok az emberek, akik átestek rajta vagy végignézték, ahogy egy szerettük megküzd a rákbetegséggel tudják, hogy mennyire nehéz és ijesztő a diagnózis utáni élet. Habár sajnos nincs rá 100 százalékos esély, hogy valakinél sosem fog kialakulni, de vannak módszerek, amelyekkel lecsökkenthetjük az esélyeit. Mutatjuk, hogyan! 

A rákbetegség kialakulásának okai

A rák a sejtek működését szabályozó gének károsodásával kezdődik. Sok olyan dolog, amelynek élete során ki van téve, károsíthatja a géneket. Ide tartoznak a vegyszerek, a sugárzás, a dohányzás és az alkohol is.. A szervezetnek megvan a képessége arra, hogy a károkat helyrehozza, de ezek nem mindig működnek tökéletesen. Az életkor előrehaladásával a szervezetnek több ideje van arra, hogy lényegében felhalmozza ezeket a károkat. A normál öregedési folyamat pedig más változásokat is okoz a sejtekben, amelyek elősegítik a rák kialakulását.

Általában nem csak egy oka van egy adott rák kialakulásának. És néhány lehetséges kockázati tényező, mint például a dohányzás és az étrend, megváltoztatható

- nyilatkozta Dr. Erikka Loftfield, az NIH kutatója, aki a rákmegelőzést tanulmányozza.

Egyszerű, de nagyszerű módszer

A legjobb dolog, amivel védekezhetünk a rák ellen valójában nem olyan nehéz: fontos a dohányzás mellőzése, az egészséges testsúly fenntartása, az elegendő fizikai aktivitás, az alkohol korlátozása és az egészséges étrend melletti elköteleződés segíthet abban, hogy csökkenjenek az esélyeink a rákbetegség kialakulására. 

A dohányzás az egyik legveszélyesebb

- mondta Dr. Johannes Thrul, a Johns Hopkins Egyetem dohánykutatója, aki hozzátette, hogy a dohánytermékekben számos olyan összetevő van, amelyek károsíthatják a géneket.

Az vagy, amit megeszel

Tényleg igaz a mondás! Legalábbis ezt állítják a szakértők is. Az étrend mellett azonban a testsúly és a fizikai aktivitás is számít. Rengeteg tanulmány bizonyította, hogy az egészséges életmód csökkenti a rák kialakulásának a kockázatát. A testsúlyra figyelni kell, ugyanis a magas súly növelheti a gyulladást a szervezetben, ami idővel hozzájárul a rák kockázatának a kialakulásához. Nem utolsó sorban pedig a túlsúly miatt bizonyos hormonok is megnövekednek, amelyek szintén nincsenek jó hatással a szervezetre, és a mellrák kialakulásában is szerepük van. A sportolás egyébként segít abban, hogy a gyulladás csökkenjen a szervezetben, de a stresszre is jó hatással van, ami szintén nagy szerepet játszik a betegségek kialakulásában. 

Az egészséges táplálkozással kapcsolatban fontos, hogy gyümölcsöt és zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, sovány fehérjéket és egészséges olajokat fogyasszon az ember, és az alkohol mellett a cukrot, a telített zsírokat és a nátriumot is érdemes korlátozni. 

Fontos a lelki egészség

A lelki állapot és a depresszió szintén szerepet játszhatnak a rákbetegség kialakulásában, erről pedig egyre több tanulmány született az elmúlt évek során. Ma már egyre népszerűbb a gondolat, hogy a betegségek lelki okai mögé is nézni kell, akár szakember segítségével, akkor is, ha a baj már megtörtént, mert számíthat a felépülésben. 

A bőrrákra is gondolni kell! 

A bőrrák kialakulásával kapcsolatban fontos, hogy viselj fényvédő és napvédő ruházatot, korlátozd a napon töltött időt, valamint kerüld a szoláriumot, amennyire lehetséges. Ezen kívül az is fontos, ha mégis bármilyen elváltozást észlelünk, forduljunk orvoshoz! 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves