Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Tünetek

A csontrák 3 jele, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

2023. május 25.

3 perc olvasás

ELLE

betegség tünetek csontrák
 A csontrák 3 jele, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni
© Shutterstock

A csontrák egy nagyon alattomos betegség.


A csont- és porcszövet daganatai ritkának mondhatók: az összes daganatnak mindössze 0.5-1%-a indul ki belőlük. Gyakoribbak azonban a más szervekben kialakult daganatok csontokba adott áttétei. Ettől függetlenül fontos tisztában lenni azokkal a jelekkel, amelyek segíthetnek felismerni a csontrákot.

Itt alakulhat ki leginkább

A csontrák elsősorban  a térd környéke (a combcsont alsó és a sípcsont felső szakasza) körül szokott kialakulni, de valójában bármely csontban kialakulhat. Az egyes daganattípusokra nemcsak az jellemző, hogy mely csontokban, hanem az is, hogy azok melyik szakaszán fordulnak elő leginkább. Az oszteoszarkóma például kimondottan a metafízist, vagyis az aktív csontnövekedés zónáját részesíti előnyben, míg a kondroszarkóma és a Ewing-szarkóma a diafízis területéről szokott kiindulni. Az epifízisből kiinduló rosszindulatú folyamat elég ritka, itt jellemzően jóindulatú daganatokat (óriássejtes tumor, kondroblasztóma) találnak - írják a Daganatok.hu oldalon.

A legjellemzőbb tünetek

A csontrák minden korosztályt érinthet, de mégis jellemzőbb, hogy a 20 év alatti fiataloknál vagy fiatal felnőtteknél diagnosztizálják. Most eláruljuk, hogy melyek azok a tünetek, amelyek ha fennállnak nem szabad őket figyelmen kívül hagyni. 

Fájdalom

 A csontrák leggyakoribb tünete a fájdalom. Előfordulhat az érintett csontban vagy a környező lágy szövetekben. A fájdalom lehet tompa fájdalom, amely idővel súlyosbodik, vagy éles fájdalom, amely jön és elmúlik, ez mindenkinél változó. A fájdalom egy idő után olyan súlyos lehet, hogy a napi tevékenységeket sem tudja normális ütemben elvégezni a beteg. 

Duzzanat vagy csomó

A duzzanat vagy csomó a csontrák egyik jellemző tünete lehet, különösen az érintett csontot körülvevő lágyszövetben kialakuló daganatok esetében. A duzzanat vagy csomó fájdalommal és érzékenységgel jár az érintett területen. Vannak olyan esetek, ahol a csomó kitapintható, de ez nem mindig van így.

Törések

A betegség előrehaladott állapotában különösen árulkodó tünetek lehetnek a törések. A csontrák gyengítheti a csont szerkezetét, így még minimális trauma esetén is hajlamosabbá válik a törésekre. A szakértők ezt a típusú törést kóros törésnek nevezik, amikor a a baj nem egy traumatikus esemény miatt következik be, hanem a rákbetegség miatt.  

Vannak más tünetek is

A 3 jellemző tünet mellett még gyakori lehet a fáradtság, valamint a fogyás is, mert a rákos sejtek megnövekedett anyagcserét okozhatnak, ami súlycsökkenéshez vezethet. A láz és a hidegrázás pedig azért alakulhat ki, mert a rákos sejtek fertőzést okoznak a szervezetben, de szintén árulkodó lehet a vérszegénység is, mert a beteg ember szervezete nem tud elegendő vörösvérsejtet termelni.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves