Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

ÉDESÍTŐSZEREK

Ezért nem szabad túlzásba vinni a diétás kólát, súlyos betegségeket okozhat

2023. május 16.

3 perc olvasás

Kurucz Barbara

who cukor cukorbetegség egészség diétás diétás kóla
Ezért nem szabad túlzásba vinni a diétás kólát, súlyos betegségeket okozhat
© Getty Images

Új tanulmány jelent meg, ami rávilág arra, hogy az olyan édesítőszerek mértéktelen fogyasztása, melyek például a diétás kólában is megtalálhatóak, hosszabb távon súlyos betegségeket okozhatnak. 


A diétás kóla manapság is nagyon népszerű alternatívának számít a fogyókúrázók körében. Az ajánlásokkal ellentétben, sokan ezzel viszik be az előírt folyadékmennyiség egy jelentős részét. Most a WHO egy új irányelvet fogalmazott meg, és felhívta az emberek figyelmét, hogy az édesítőszerek hosszabb távon nem segítenek a fogyásban, miközben súlyos egészségügyi problémák alakulhatnak ki miattuk. 

Problémákat okozhat a diétás kóla mértéktelen fogyasztása

Sokan a cukros italokat, ételeket az elmúlt időszakban egészségesebbnek hitt alternatívákra cserélték, melyek jellemzően édesítőszereket tartalmaznak. Az egyik legelterjedtebb az aszpartám. Ez és például a sztívia nagyon sok ételben megtalálható, a diétázók pedig gyakran választják ezeket a hagyományos verziók helyett.

Most a WHO legújabb kutatásából kiderült, az aszpartám tartalmú italok, ételek, csupán rövid távon eredményeznek súlycsökkenést, hosszabb távon semmiféle pozitív hatással nem jár a fogyasztásuk. 

Ezzel szemben számos veszélyt jelentenek. Egy tavaly elvégzett kutatásból kiderült, az édesítőszerek negatív hatással lehetnek a vércukorszint szabályozására, megnövelik a cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. 

Az embereknek meg kell fontolniuk a cukorbevitel csökkentésének más módjait, a természetes cukrokat tartalmazó élelmiszerek, például a gyümölcsök, vagy a cukrozatlan ételek és italok fogyasztását

– derül ki a jelentésből. 

A cél a cukorbevitel csökkentése 

A szakértők szerint a WHO ajánlását érdemes megfontolni, hiszen a mértéktelen cukorbevitel, és az édesítőszerek hosszabb távon valóban károsíthatják a szervezetet. Diétázók számára pedig különösen fontos, hogy a cukros ételeket, italokat, ne az édesítőszerekkel készült verziókra cseréljék le

Természetesen nem kell megszabadulni az összes élelmiszertől, ami édesítőszert tartalmaz, ám a szakértők szerint javasolt csökkenteni a mennyiségüket. Ez különösen igaz a készételekre. 

Ez a jelentés rávilágít arra, hogy a cukor univerzális édesítőszerekkel való helyettesítése nem feltétlenül ideális, mivel ez önmagában valószínűleg nem javítja az étrend minőségét, és nem eredményezi a testsúly hosszú távú szabályozásához szükséges változtatásokat

– mondta Dr. Duane Mellor, az Aston Medical School bejegyzett dietetikusa. Hozzátette, az édesítőszereknek még mindig nagy a szerepük az étrendben, de érdemes átmeneti lépcsőként tekinteni rájuk, és nem végső megoldásként. 


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves