Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Csúf igazság

„Innen tudtam, hogy tüdőrákom van” - 3 beteg vallomása arról, hogyan jöttek rá, hogy nagy a baj

2023. május 24.

2 perc olvasás

ELLE

betegség vallomás tüdőrák
„Innen tudtam, hogy tüdőrákom van”  - 3 beteg vallomása arról, hogyan jöttek rá, hogy nagy a baj
© Shutterstock

A tüdőrák az egyik legalattomosabb betegség. 


Korábban beszámoltunk róla, hogy évente körülbelül 40 ezer embernél diagnosztizálnak tüdőrákot, de akár már az ujjakból is feltűnhet, hogy nagy baj lehet. A gyakori tünetek közé tartozik a légszomj, a zihálás és a tartós köhögés, amely vér- vagy váladékürítéssel jár együtt. Most itt van 3 vallomás olyan személyektől, akik túlélték a tüdőrákot. 

A mellkasi fájdalom

2013 nyarán furcsa mellkasi fájdalmakat kezdtem érezni

– mondta Deborah Schroeder, aki 55 éves volt, amikor szembesült a szörnyű diagnózissal. 

Amikor fiatal vagy, legyőzhetetlennek érzed magad. Később pedig azt hiszed, hogy ez soha nem fog megtörténni veled. De tudtam, hogy valami nincs rendben, mert egészen addig egészséges voltam

– tette hozzá a vallomásában Deborah, akinek szerencséje volt és legyőzte a betegséget. 

A nem múló köhögés

Nancy White, egy floridai tanárnő 71 éves volt, amikor tüdőrákot diagnosztizáltak nála. Kiderült, hogy az idős asszony azután fordult orvoshoz, hogy a köhögése nem múlt el, hiába próbálta enyhíteni antibiotikummal és különböző más módszerekkel. 

Éjszaka még rosszabb lett

– mondta. 

Az a fránya légszomj 

Lássuk be, hogy sajnos légszomj esetén kevés embernek a fejében fordul meg, hogy tüdőrákja van, pedig árulkodó tünet lehet. Ashley Stringer mindössze 34 éves volt, amikor 2017-ben tüdőrákot diagnosztizáltak nála. A fiatal nő edzés közben többször tapasztalta a légszomjat. 

Láttam a krónikus obstruktív tüdőbetegségről szóló reklámokat a tévében, de túl fiatalnak gondoltam egy ilyen krónikus betegséghez. Ennek ellenére volt egy olyan megérzésem, hogy ki kell vizsgáltatnom magam

– mondta a nő, aki két gyermek édesanyja. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves