Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Connection

A depresszióval küzdő emberek hajlamosabbak a rákbetegségre: kiderült, hogy miért

2023. május 23.

3 perc olvasás

ELLE

betegség depresszió rákbetegség
 A depresszióval küzdő emberek hajlamosabbak a rákbetegségre: kiderült, hogy miért
© Shutterstock

Fontos kapcsolat van a depresszió és a rákbetegség kialakulása között. 


A depresszió és a szorongás gyakrabban fordul elő a rákbetegséggel küzdő embereknél.A National Cancer Institute becslései szerint minden negyedik rákos embernek van depressziója is. Egy új tanulmány azt is kimutatta, hogy különösen a mellrákos nőknél a depresszió negatívan befolyásolhatja az ellátást és a túlélési esélyeiket.

A fő következtetés

A tanulmány fő következtetése az, hogy a kezeletlen depresszió a női emlőrákos betegek túlélési arányának csökkenésével jár – mondja a vezető szerző, Bin Huang, PhD, a Kentucky állambeli Lexingtonban található Markey Cancer Center docense.

A depresszió kezelése fontos az emlőrákos betegek számára a diagnózis után, csakúgy, mint az ellátás folytonosságának fenntartása azoknál a betegeknél, akiknél a depressziót már korábban diagnosztizálták. Ez végső soron befolyásolhatja a páciens hosszú távú túlélését

– mondta a szakértő. 

A túlélési esélyeknél nagy szerepe van

Már korábbi kutatások is bizonyították, hogy a depresszió befolyásolhatja a rák túlélési esélyeit. A rákdiagnózist követően depressziós nőknél 50 százalékkal magasabb volt a halálozási kockázat, mint azoknál, akiknél nem állították fel a diagnózist. A tanulmányban több mint 20 ezer beteg vett részt, és kiderült, hogy a diagnózis előtti depresszió 26 százalékkal, a diagnózis utáni depresszió pedig 50 százalékkal magasabb halálozási kockázattal járt, összehasonlítva azokkal a nőkkel, akiknél nem volt depresszió.

A szakértő hozzátette, hogy már azoknak is sokkal jobbak a túlélési esélyeik, akiket diagnosztizálnak a depresszióval akár a betegség előtt vagy után. Sajnos, romlanak az esélyek azoknál, akiknél nem diagnosztizálják a depressziót vagy nem kezelik megfelelően, nem foglalkoznak vele. A már betegség előtt kialakult depresszió azonban azért is veszélyes lehet, mert a beteg nem törődik annyit az egészségével, és a mentális problémái miatt később jut el orvoshoz.

Egyre több kutatás, tanulmány mutat rá arra, hogy a mentális állapotnak, a hangulatnak és a hozzáállásnak hatalmas szerepe van abban, hogy egy-egy betegséget, hogyan győz le a szervezetünk, és ez nincs másképp, akkor sem, ha a rákról van szó. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy mindent megtegyünk azért, hogy a beteg a lehető legjobb mentális állapotba kerüljön. 

25 százalék

Egy másik kutatás szerint a rákbetegek nagyjából 25 százaléka depresszióval is küzd. Egy szomorú diagnózis csak még inkább hozzájárulhat ahhoz, hogy valaki mentálisan sérüljön, hiszen hatalmas aggodalom és halálfélelem lehet urrá az emberen. Fontos, hogy a betegséggel küzdők megkapják a megfelelő mentális segítséget is a szeretteiktől, valamint szakemberektől egyaránt. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves