Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

5 perc

Ez az 5 perces technika azonnal megnyugtat

2023. január 30.

3 perc olvasás

Kurucz Barbara

stressz stresszhatás megnyugtató megnyugodni technika
Ez az 5 perces technika azonnal megnyugtat
© Fotó: Getty Images

A stressz sokaknak problémát okoz a mindennapokban, ám tudatos lépésekkel, még a felfokozott állapotból is lehetséges percek alatt megnyugodni. 


A mindennapok nagyon sok ember számára stresszesek. A munka, gyereknevelés, háztartás és az egymás után következő teendők is előidézhetik felfokozott állapotot. A mértéktelen stressz nem csupán az egészségre hat károsan, hiszen idegesen sokkal nehezebb jó döntést hozni, és megfelelően elvégezni a feladatokat. Most egy pszichológus felfedte, hogy mi az a technika, ami pár perc alatt segít megnyugodni

Pár lépés, ami segít pillanatok alatt megnyugodni 

Dr. Rachel Goldman elárulta, hogy a pár perces gyakorlatok együttesen sokan segítenek. A különféle technikák csökkentik a stresszt, és megkönnyítik a döntéshelyzeteket. A technika öt lépésből tevődik össze, mindegyik lépésre 1 percet szükséges szánni. 

Friss levegő

Dr. Goldman szerint ez a legelső lépés. A zárt tér, különösen télen fullasztó érzést kelthet, ami csak még inkább feszültté teheti az embert. Ezzel szemben a friss levegő vagy a kevés napfény is segít abban, hogy elmúljon a fokozott stressz. Érdemes egy percet a szabadban eltölteni, vagy akár kinyitni az ajtót, ablakot. Már az utóbbi is sokat segít. 

Meditáció

A szakember szerint ezt a lépést sokan nagyon alábecsülik, pedig már 1 perc is sokat segíthet. Dr. Goldman úgy véli, sokakban tévhit kering a meditációval kapcsolatban. Az emberek nagy része azt gondolja, csakis nyugodt környezetben, órákig érdemes végezni. 

Pedig akár 1 perc meditáció is elég ahhoz, hogy kicsit elengedjük a stresszt. Ilyenkor érdemes száműzni a gondolatokat, feltöltődni kicsit. Utána sokkal könnyebben mennek majd a feladatok. A helyes meditáció elsajátításához rengeteg útmutató található az interneten

Víz

A szakember a listát egy igazán egyszerű lépéssel folytatja. A víz gátolja a kiszáradást, ami sok kávé vagy tea fogyasztása esetén könnyedén előfordulhat. A vízvesztés pedig befolyásolhatja a hangulatot, árulja el a szakember. 

Egy pohár víz segít az egyensúlyban, nyáron pedig a szervezetre is hűsítően hat. A téli hónapokban le lehet cserélni például koffeinmentes gyógyteára, a fekete teákat érdemes hanyagolni. 

Mozgás

A mozgás segít levezetni a stresszt, energikusabbá teszi a szervezetet, a szakemberek ezért is javasolják mindenkinek a rendszeres testmozgást. Ettől függetlenül a pillanatnyi stresszt is képes elűzni, ehhez elegendő pár perc mozgás. Dr. Goldman szerint a helyben járás, vagy a biciklizés egyaránt jó alternatívának számítanak. 

Pár üzenet

Sokaknak az segít, ha a stresszes szituációt megoszthatják másokkal. A pszichológus szerint ezért jó megoldás, ha egy barátnak üzenünk. Nem muszáj órákat beszélni vele, már a helyzet főbb pontjainak elmesélése is sokat számít. Bizonyos esetekben pedig a barát megfelelő tanácsot is tud adni, amivel még könnyebbé válik a megoldás. 


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves