Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Egészségmegőrzés

A stressz 5 tünete, ami a szájban jelenik meg

2023. augusztus 18.

3 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

stressz fogápolás stresszoldás szájápolás szorongás tünetek
A stressz 5 tünete, ami a szájban jelenik meg
© Getty Images

Sokan nem is gondolnák, de a stressz még a szájban is komoly problémákat okozhat.


A modern kor emberének talán az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy manapság szinte mindannyiunk élete a rohanásról szól. A fizikai és a mentális állapotunktól függően ezt hol jól, hol rosszabbul tűrjük, de az biztos, hogy a világ nem fog lelassulni körülöttünk, így nem meglepő, hogy stressz alakul ki bennünk, ami aztán negatívan hat az egészségünkre.

Ennek megvannak a maga, könnyen felismerhető jelei, ám amikor valamilyen egészségügyi probléma lép fel, sokszor fel sem merül bennünk, hogy akár a stressz is okozhatja. Pedig ez az állapot akár a szájban is elváltozásokat okozhat.

A stressz tünetei a szájüregben

Fogcsikorgatás

Általában észre sem vesszük, hogy csikorgatjuk a fogainkat, pedig nemcsak alvás közben, hanem akár ébren is előfordulhat, amire általában a környezetünk hívja fel a figyelmet. Sajnos a zavaró hanghatáson kívül nagyobb kellemetlenséget is okoz, ugyanis a fogzománc elhasználódását és az esetleges tömések elvesztését, valamint a fogszuvasodás iránti érzékenységet is fokozza.

Állkapocsfájdalom

A stresszes személyek a fogcsikorgatáson túl gyakran összeszorítják az állkapcsukat is, ez pedig feszültséget okoz a csontokban. Tipikus kapcsolódó tünet a fejfájás és arccsont fájdalma. A folyamatos görcsös szorítás súlyos esetben elviselhetetlen fájdalommá alakul, így a problémára előbb-utóbb mindenképpen fény derül.

Afta és herpesz

A hólyagos sebek az afta esetében a szájüregben, míg herpesznél a száj környékén, illetve az orr alatt jelennek meg. A rendkívül fájdalmas sebek ellehetetlenítik akár az evést is, így mindenképpen kezelést igényelnek. Fontos tudni, hogy a kutatók megállapították: a stressz és a szorongás elősegíti a kialakulásukat.

stressz-szajapolas-elle.hu
Forrás: Getty Images

Szájszárazság

A száj kiszáradása nagyon gyakori probléma. Míg egy hosszabb beszélgetés vagy egy prezentáció megtartását követen természetes jelenségről van szó, addig a beszédet is megnehezítő, kellemetlen szájszárazság már nem tekinthető normálisnak, és szinte minden esetben a nagymértékű stressz idézi elő. Az elégtelen nyáltermelődés sajnos megnövelheti a fogszuvasodás esélyét is, ami akár a fogak elvesztéséhez is vezethet. Éppen ezért érdemes folyadékfogyasztással és cukormentes cukorkákkal pótolni, illetve serkenteni a nyáltermelődést.

A szájhigiénia elhanyagolása

Bár ez már egy járulékos tünet, de a stresszes időszakok megnehezítik a mindennapi tevékenységek elvégzését is. Sokan elhanyagolják ilyenkor a szájápolást, ami aztán súlyos fogászati problémákhoz vezethet. Ha valaki észleli magán a stressz tüneteit, mindenképpen próbáljon olyan technikákhoz folyamodni, amelyek segítenek az ellazulásban, végső esetben pedig akár szakorvosi segítség is indokolt lehet.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves