Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Sokkoló tünet: a rák az ujjakat is megtámadhatja

2023. július 01.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

rákbetegség tünetek prevenció daganatos betegség rákos betegség
Sokkoló tünet: a rák az ujjakat is megtámadhatja
© Forrás: Getty Images

Egy fiatal édesanya sokkoló diagnózist kapott, miután éveken át figyelmen kívül hagyott egy csomót a kezén, amelyet a rák okozott.


A rák tünetei egyes esetekben annyira meglepőek lehetnek, hogy elsőre szinte senki nem feltételezi, hogy súlyos problémáról van szó.

Így történt annak a 32 éves amerikai nőnek, Rosie-May Fishernek az esetében is, aki 12 éven át nem tulajdonított különösebb jelentőséget a tenyerén megjelent duzzanatnak, és az orvosok sem tartották veszélyesnek, mégis kiderült, hogy egy ritka daganattípusról van szó.

A rák miatt két ujját vesztette el

Rosie-May fodrászként dolgozott, és egyedülálló anyaként neveli a 3 éves kislányát. Munkáját azonban fel kellett adnia a diagnózis és a műtét után.

A csomót még 2010-ben vette észre a bal tenyerén, amely puha volt és nem fájt. Két évvel később egy MRI-vizsgálaton megállapították, hogy nem igényel beavatkozást, egy egyszerű faggyúcisztáról van szó.

De aztán 2020-ban, miután megszületett a lánya, minden megváltozott: a csomó növekedni kezdett, egyre jobban fájt, és bizonyos pózban már képtelen volt tartani a kezét, ami megnehezítette a munkavégzést és a kislánya ellátását is. Ekkor fordult ismét orvoshoz.

rak
Forrás: Getty Images

Azt kérte, hogy távolítsák el a „bosszantó” csomót, ám a műtétet követően biopsziára küldték a mintát, és kiderült, hogy egy nagyon ritka ráktípussal állnak szemben. Az epithelioid szarkóma egy ritka, lassan növekvő, de rosszindulatú daganat, amely általában a kezet vagy a karokat érinti, és a műtét a leggyakoribb kezelési formája.

Megváltozott az egész élete

Mivel az orvosok szerint a sugárkezelés az ő esetében nem vezetett volna eredményre, végül nehezen, de beleegyezett abba, hogy eltávolítsák a középső- és a gyűrűsujját.

Az amputáció megváltoztatta az életemet fizikailag, mentálisan és érzelmileg is.

Rosie-May azért osztotta meg a történetét, mert úgy véli, egy évekkel korábbi, alapos kivizsgálás megmenthette volna az ujjait, és még mindig végezhetné imádott munkáját. Segíteni szeretne, hogy másokkal ne történhessen meg hasonló.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves