Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Limfóma

„Szédültem edzés közben - kiderült, hogy rákos vagyok”

2023. június 07.

3 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

rákbetegség kemoterápia rák egészséges életmód edzés limfóma
„Szédültem edzés közben - kiderült, hogy rákos vagyok”
© Forrás: Getty Images

Egy 26 éves nő az edzőteremben megszédült, nem sokkal később pedig limfómát diagnosztizáltak nála és kiderült, hogy a rák már a negyedik stádiumba lépett a szervezetében.


Taylor Davis mindig is nagy figyelmet fordított a testmozgásra és az egészséges életvitelre. Jó kondiban volt, ráadásul még csak 26 éves, így amikor a szokásos edzőtermi súlyzós gyakorlatai alatt hirtelen megszédült, arra gondolt, csupán arról van szó, hogy kicsit még edzenie kellene magát. Eszébe sem jutott a rák, mint lehetséges magyarázat.

A következő három hónapban azonban nem múló, hurutos köhögést tapasztalt, ok nélkül sokat fogyott, és furcsa zúzódásnyomok jelentek meg a karján és a lábán. 

Orvoshoz fordult, aki azonnal teljeskörű kivizsgálást végzett, és szomorú diagnózist közölt: Taylor négyes stádiumú limfómában szenved. Az orvosok azonnali kemoterápiát rendeltek el, és bár már megkezdődött a gyógyulása, de még mindig havonta ellenőrző vizsgálatokra kell járnia.

edzes
Forrás: Getty Images

A rák bárkinél kialakulhat

A limfóma egy nehezen diagnosztizálható ráktípus, amely azzal jár együtt, hogy a nyirokrendszerben a fehérvérsejtek osztódni kezdenek, ami tüneteket vált ki, a betegség későbbi szakaszában pedig a szervek leállását okozza.

Ez a ráktípus gyorsan terjed, és gyakran csak előrehaladott állapotban veszik észre. Egyelőre nem világos, hogy ez a ráktípus miért gyakoribb a fiatalok körében, de a tudósok szerint ez összefüggésbe hozható a vírusos vagy bakteriális fertőzésekkel, amelyek káros sejtmutációkat hoznak létre.

Davis azt mondta, hogy a diagnózis különösen azért volt hihetetlen számára, mert még csak 26 éves:

Nem hittem el, hogy ez megtörténhet velem. Egészségesen táplálkozom, heti öt napot edzek, nem dohányzom, és kevés alkoholt fogyasztok.

Kezdetben figyelmen kívül hagyta, hogy egyre fáradékonyabb, hogy könnyű dobozokat sem tud felemelni és hogy minden éjjel erősen verejtékezik. De csak akkor fordult orvoshoz, amikor a további tünetek is megjelentek.

edzes
Forrás: Getty Images

Minden nagyon gyorsan történt, így átgondolni sem volt ideje az eseményeket, de amikor felidézte magában a kemoterápia filmekben látott hatását, megrémült. Egyik napról a másikra veszélybe került az élete, ezért gyorsan kellett cselekedni.

A limfóma akár a lépre, a csontvelőre és a tüdőre is átterjedhet – ez utóbbi okozta Taylor tüneteit.
Fontos tudni azt is, hogy a betegség a korai szakaszában duzzanatot okozhat a nyaki nyirokcsomóknál, a hónaljban vagy az ágyéknál, és néha szédülést is kiválthat, hiszen a vörösvértestek számának csökkenése vérszegénységet okoz, így kevesebb oxigén jut a szervezetbe.

Aki a fenti tüneteket tapasztalja, annak érdemes minél hamarabb szakorvosi kivizsgálást kérnie.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves