Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Rák elleni küzdelem

„Csak fájt a hátam egy kicsit, de kiderült, hogy rákos vagyok” – egy 29 éves édesanya története

2023. június 19.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

fiatalkor kemoterápia édesanya prevenció daganatos betegség rákos betegség
„Csak fájt a hátam egy kicsit, de kiderült, hogy rákos vagyok” – egy 29 éves édesanya története
© Forrás: Shutterstock

A hasnyálmirigyrákra szeretné felhívni a figyelmet egy fiatal édesanya, akinek nem jósoltak hosszú életet az orvosok.


A hasnyálmirigyrák és a vastagbélrák egyre több fiatalt érint annak ellenére, hogy korábban ezeket a daganattípusokat csak az idősebb korosztálynál diagnosztizálták. Bár megkezdődtek a kutatások, egyelőre nincs egyértelmű válasz arra, hogy miért alakulnak ki a fiataloknál ezek a ráktípusok.

Egy fiatal édesanya nemrégiben megosztotta a megrázó történet, mert bízik abban, hogy ezzel másoknak segíthet.

A hasnyálmirigyrák nem válogat

Abby Gnanachelvan fogorvosként dolgozik, és férjével egy 1 éves kislányt nevelnek. Tavaly novemberben egy edzés közben meghúzta a hátát, ezért gyógytornászhoz ment, ám a fájdalom nem múlt el.

Ekkor orvoshoz fordult, ám a szakemberek azt mondták, hogy csupán a baby blues áll fenn nála, ami a kismamákat a szülés után érinti, és átmeneti rossz fizikai és pszichés állapot jellemzi.

Abby egyáltalán nem volt depressziós, imádta az életét és a kislányát, ráadásul kifejezetten aktív életet élt, de nem vitatkozott az orvosokkal. Fájdalmai azonban nem csillapodtak, sőt már az éjszakáit is megkeserítették, ezért édesanyja tanácsára ismét orvoshoz fordult, és egy teljeskörű kivizsgálást kért.

hasnyalmirigyrak
Forrás: Shutterstock

A laboreredményei nagyon rosszak voltak, és a tumormarkerei láttán az orvosok már tudták, hogy nagyobb problémával állnak szemben, mint gondolták. Közölték Abby-vel, hogy hasnyálmirigyrákja van, és sajnos már túl későn derült ki: a 4. stádiumban van. A további vizsgálatok megállapították, hogy a daganat átterjedt a gerincére és a tüdejére is, így a diagnózis szerint 5 hónapja volt hátra.

Nem adja fel

Abby azonban nem adta fel, kemoterápiás kezeléseken vesz részt a mai napig, és bízik a gyógyulásban.

Ha az orvosok jóslatai igazak lennének, már nem is kellene életben lennem. Annyira szeretném látni a kislányom ballagását, meg kell gyógyulnom.

A gerince miatt egy műtéten is át kellett esnie, ezért a kislányát sem képes felemelni, és a sugárkezelést követő hajhullás is megrémítette, bár tisztában volt vele, hogy nem ez a legfontosabb kérdés a betegséggel kapcsolatban.

Bár a kezelések megviselik, de igyekszik megtartani a jókedvét, és segíteni másoknak a történetével. Azt javasolja, ha valaki gyanús tüneteket észlel magán, mindenképpen vizsgáltassa ki magát, mert egy ártalmatlannak tűnő jel is figyelmeztethet a bajra.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves