Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Egészségmegőrzés

Az ujjakon is megjelennek a tüdőrák korai jelei

2023. május 05.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

köröm megelőzés rákbetegség daganatos betegség tüdőrák
Az ujjakon is megjelennek a tüdőrák korai jelei
© Forrás: Shutterstock

Évente közel 40 ezer embernél diagnosztizálnak tüdőrákot, de egy egyszerű teszt segítségével otthon is kideríthető, fennállnak-e a betegség korai tünetei.


A tüdőrák az egyik legagresszívebben terjedő ráktípus, és tünetek gyakran már csak akkor jelentkeznek, ha a rákos sejtek elterjedtek a szervezetben. Azonban a potenciálisan veszélyeztetett személyeknek, például akiknek fordult már elő a családjában rákos megbetegedés, érdemes lehet figyelniük a betegség korai jeleire.

natur-nails
Forrás: Shutterstock

A gyakori tünetek közé tartozik a légszomj, a zihálás és a tartós köhögés, amely vér- vagy váladékürítéssel jár együtt. Bár a legtöbb tünet a légutakkal kapcsolatban jelenik meg, a türdőrák egyik korai, árlkodó jele az ujjvégeken mutatkozik meg.

Hogyan fedezhetőek fel a tüdőrák tünetei az ujjakon?

Fordítsd fordított imádkozó pozícióba, egymással szembe az ujjaid, úgy, hogy a körmeid egymással szemben nézzenek. Két, egymással szemben lévő ujjad megfigyelve, az ujjak között látnod kell egy kis, gyémánt alakú rést. Ha nem látod ezt a rést, akkor az ujjak vége meg van dagadva, ami a tüdőrák egyik korai tünete lehet.

A változás fokozatosan következik be, először a köröm tövétől a vége felé duzzadnak meg az ujjak. Ekkor a körömágy melletti bőr fényessé válik, a körmök pedig oldalról nézve a normálisnál jobban görbülnek, és végül az ujjak a lágy szövetekben összegyűlő folyadék miatt megnagyobbodhatnak.

Ne pánikolj!

Bár a körmök közötti gyémánt alakú rés hiánya nem jelenti automatikusan azt, hogy tüdőrák áll fenn, de van rá esély, hogy ez egy korai tünet, így az a legjobb megoldás, ha az érintett személy azonnal orvoshoz fordul.

lungs
Forrás: Shutterstock

Egyeseknél semmilyen tünet nem jelentkezik, míg másokkal egyszerre több is előfordul.

A tüdőrák gyakori tünetei, amelyekre érdemes figyelni:

  • tartós köhögés, amely három hétig vagy tovább tart
  • légszomj
  • zihálás
  • gyakori mellkasi fertőzések
  • köhögés, amely megváltozik vagy rosszabbodik
  • mellkasi- és/vagy vállfájdalom
  • vér felköhögése vagy véres köpet
  • megmagyarázhatatlan fáradtság vagy energiahiány
  • rekedtség
  • duzzanat az arcon vagy a nyakon

Ezek a tünetek nem mindig jeleznek tüdőrákot, de, ha a fenti tünetek bármelyike előfordul, mindenképpen indokolt felkeresni a háziorvost.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves