Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Elővigyázatosság

6 mellrák tünet, amit nagyon kevesen ismernek

2023. június 29.

2 perc olvasás

ELLE

mellrák rákbetegség tünetek
6 mellrák tünet, amit nagyon kevesen ismernek
© Shutterstock

A mellrákot fontos időben felismerni. 


Az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés a mellrák. A korai felismerésnek köszönhetően azonban a teljes meggyógyulásra is lehet esély, de ehhez az kell, hogy azokra a tünetekre is figyeljünk, amikről először nem gondolnánk, hogy nagy bajt jeleznek. 

Mutatjuk a 6 fontos tünetet, amit sokan nem ismernek fel

Nem feltétlenül csak csomó vagy dudor formában jelenhet meg elváltozás. 

  1. Meleg, vörös, irritált vagy viszkeő mell
  2. Mellbimbó váladékozás
  3. Lapos vagy deformált mellbimbó 
  4. Pikkelyesség 
  5. Változások a bőr szerkezetében
  6. A mell méretének vagy az alakjának a változása

Még egy fontos jel

Az teljesen normális, ha a terhesség alatt vagy után az anyatej kifolyik, de a mellbimbóból származó egyéb váladékot rendkívül fontos kivizsgáltatni, mert a rák jele is lehet. Akár tiszta akár véres folyadékról van szó, egy orvosnak látnia kell, hogy alapos vizsgálatot végezhessen. 

A gyógyulási esélyek

A Házipatika azt írja, hogy  teljes és végleges gyógyulás arányait felmérni nem lehetséges, ezért nemzetközileg is elfogadott, hogy a betegség prognózisát az 5 éves túlélés százalékos aránya alapján határozzuk meg. Általánosságban elmondható, hogy a prognózis függ a stádiumtól, a rosszindulatúság fokától, a daganat hormonérzékenységétől, a beteg terápiával szembeni toleranciájától. Valódi gyógyulás azonban a műthető esetektől várható.

A férfiaknál is előfordulhat

Ritka eset, de a férfiaknak is érdemes megfigyelniük magukat, mert náluk is előfordulhat a mellrák. Náluk igen ritka, az emlőrákos eseteknek mindössze egy százalékát teszi ki, de sajnos a legtöbbször már előrehaladott stádiumú daganattal fordulnak orvoshoz az érintettek, éppen azért, mert kevésbé figyelnek erre a területre.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves