A rémálmok hátterében egészen triviális ok állhat.
Egészen elképesztő, de egy új tanulmány tanúsága szerint a rémálmok kialakulásához bizonyos ételek – különösen a tejtermékek – járulhatnak hozzá. A kutatók ugyanis összefüggést találtak a laktózérzékenység, az emésztési panaszok, valamint a gyakori rémálmok között. A vizsgálat során megállapították, hogy egyéb ételek, például a fűszeres, cukros vagy zsíros ételek is felelősek lehetnek a rémálmokért, de az alkohol vagy a koffein is ronthatják az alvás minőségét, így élénkebb, kellemetlenebb álmokhoz vezethetnek.
A tanulmány a Frontiers in Psychology folyóiratban jelent meg, a kutatás során 1100 embert vizsgáltak meg, melynek során kiderült, hogy a laktózintolerancia erősen összefügg a gyakori rémálmokkal.
A rémálmok súlyossága szorosan kapcsolódik a laktózérzékenységhez és más ételallergiákhoz
– mondta Dr. Tore Nielsen, a montreali egyetem professzora. A felmérés szerint a
A kutatók úgy vélik, a tejtermékek, főleg a sajt emésztési panaszokat válthatnak ki, és ez a diszkomfort közvetlenül hat a rémálmok gyakoriságára. Persze jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért pont a sajt? Nos, erre egyszerű a válasz: a sajt alapvetően magasabb zsír és fehérjetartalommal bír, így lassabban emésztődik. Vagyis, ha közvetlenül lefekvés előtt esszük, akkor könnyen nyugtalan alváshoz vezethet.
Bár a legtöbb étel önmagában nem vált ki rémálmokat, több is megzavarhatja az emésztést és az alvás ciklusait. Ilyenek például:
Bár a rémálmoknak számos oka lehet, az esti étkezés kétségkívül befolyásolja az alvás minőségét. Ha gyakran ébredsz arra, hogy kellemetlen álmok gyötörnek, akkor érdemes arra figyelned, hogy pontosan mit eszel lefekvés előtt.
(via)
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!