Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Felismerés

A rák jelei lehetnek ezek a jelentéktelennek tűnő tünetek a talpon

2023. szeptember 03.

2 perc olvasás

ELLE

rákbetegség talp
A rák jelei lehetnek ezek a jelentéktelennek tűnő tünetek a talpon
© Shutterstock

A rák tünetei a talpunkon is ott lehetnek. 


A lábfejen jelentkező melanoma a rák egyik típusa. A betegség azonban megjelenhet a talpon vagy a körmökön is. A melanoma a melanocitáknak nevezett bőrsejtekben kezdődik, és ezek a sejtek a bőr legfelső rétegében találhatók. Ők felelősek a melanin, egy sötét pigment előállításáért, amely segít megvédeni a szervezetet az UV-fény káros hatásaitól.

Sokszor későn diagnosztizálják

Sokszor a betegek csak a későbbi stádiumokban kapnak diagnózist, mert a betegséget nem vették észre időben. Ez az oka, hogy a tünetek nem mindig van észrevehető helyen. A lábfej melanoma szintén áttétes lehet, és így már kevesebb az esély a teljes felépülésre. Sokszor kezdetben a nyirokcsomókra terjed át a melanoma.

Íme, a lábfej melanoma leggyakoribb jelei 

  • Barna vagy fekete függőleges vonal a lábköröm alatt
  • Rózsaszín-vörös folt vagy növekedés
  • Új folt vagy növekedés, ahol megsérült a láb
  • Nem gyógyuló seb a lábon
  • Diabéteszes fekélynek tűnő seb
  • Előfordulhat, hogy a melanoma a lábfejen vérzik és viszket

A legnehezebb felismerni, ha a melanoma a talpon vagy a lábkörmökön, esetleg a lábkörmök között jelentkezik, ezért érdemes néhány hetente fürdés után átvizsgálni, különösen akkor, ha ezeken a területeken vannak anyajegyeink is. A betegség időben való diagnosztizálása rendkívül fontos.

Sok dologgal összetéveszthető

Ki kell emelni azt is, hogy nem mindig a legrosszabb dolog áll a háttérben, ugyanis a lábfej melanoma könnyen összetéveszthető szemölccsel, bőrkeményedéssel vagy más bőrproblémával is. Minden esetben fel kell keresni egy bőrgyógyászt, aki fel tudja állítani a pontos diagnózist. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves