Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Prevenció

A rák jele lehet ez a reggeli tünet

2023. július 07.

1 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

tünetek prevenció daganatos betegség rákbetegségek köhögés
A rák jele lehet ez a reggeli tünet
© Getty Images

A rák a vezető halálokok közé tartozik az egész világon: minden hatodik haláleset valamely daganatos betegséghez köthető. Ugyanakkor a tünetek korai felismerése életmentő lehet.


Sokféle daganatos betegséggel küzdenek a páciensek világszerte, de a tüdő-, emlő- prosztata- és vagtagbélrák fordulnak elő leggyakrabban. A rák olykor nehezen vagy alig felismerhető tüneteket okoz, de fontos tisztában lenni azzal, hogy mire érdemes figyelni.

Az időben felismert betegség kezelése lényegesen hamarabb megkezdhető, ez pedig életmentő lehet, legyen szó bármilyen daganatos megbetegedésről.

A rák egyik figyelmen kívül hagyott jele

Sokan talán nem is gondolnák, de a kezdődő rák bizonyos figyelmeztető jelei a mindennapok során számtalanszor megmutatkozhatnak, de az esetek nagy részében a betegek nem ismerik fel ezeket.

A köhögés egy meglehetősen általános tünet, sokféle betegséghez kötődhet, de akár ártalmatlan reakció is lehet egy irritáló külső tényezőre. A szakemberek azonban a friss kutatási eredményekre támaszkodva felhívták a figyelmet, hogy a reggeli köhögés összefüggésbe hozható a rákkal.

kohoges-elle.hu
Forrás: Getty Images

Különösen annak kell odafigyelnie erre a tünetre, aki dohányzik. Ha valaki ébredés után tapasztalja a torokkaparást és köhögést, és ez a tünet több mint két hétig fennáll, akkor azonnali kivizsgálásra van szükség. A kutatók felhívták a figyelmet, hogy amennyiben 14 napnál tovább áll fenn torokfájás, amely nem enyhül, akkor szintén indokolt, hogy a beteg orvosi segítséget kérjen.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves