Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Furcsa tünetek

Így jelezheti a hátfájás a rákbetegséget

2023. augusztus 29.

2 perc olvasás

ELLE

rák tünetek hátfájás daganatos betegség rákbetegségek
Így jelezheti a hátfájás a rákbetegséget
© Getty Images

Előfordul, hogy a rák olyan furcsa tüneteket produkál, ami eleinte senkiben nem kelt gyanút.


Az egyik legrettegettebb betegség a rák, így nem meglepő, hogy sokan tudni szeretnék, milyen tünetekre kell figyelniük, hiszen minél korábban fordulnak orvoshoz, annál nagyobb az esély a gyógyulásra.

Néha azonban a daganatos betegségek is meglepő tünetekkel jelentkeznek, amelyek nem feltétlenül keltik fel senkiben a gyanakvást. Éppen ezért fontos, hogy minél tájékozottabb legyen mindenki, mert az ártalmatlannak tűnő jelenségek is jelezhetik a nagy bajt.

A hátfájás is a rák jele lehet

Emberek milliói tapasztalják meg a hátfájást életük során, amely leggyakrabban valamilyen korábbi sérüléshez, esetleg izomproblémához köthető. Azonban ritka esetekben akár a rák is előidézheti.

Dr. Marilyn Norton onkológus és hematológus elmondta, hogy a hátfájás általában nem tartozik a rak tünetei közé, néha mégis kapcsolódhat hozzá:

Gyakran látjuk, hogy a betegek figyelmen kívül hagyják a hátfájdalmaikat, mert azt feltételezik, hogy ez csak egy egyszerű húzódás vagy gerincbántalom. A súlyosbodó hátfájás azonban aggodalomra ad okot, és olyan problémát jelezhet, amelyre fel kell hívni az orvos figyelmét.

A hát leggyakrabban akkor érintett a rák szempontjából, ha a páciens kemoterápiás kezelésen esett át, és mellékhatásként hátfájás jelentkezik. Súlyosabb esetben azonban az áttétek megjelenését jelezheti: a mellrák, a vastagbélrák, a prosztatarák és a tüdőrák is okozhat hátfájdalmat. A tüdőrákos betegek 25%-a számol be hátfájdalomról, melynek oka, hogy a daganat gyakran a gerincre és az idegekre is nyomást gyakorol.

hatfajas-elle.hu
Forrás: Getty Images

Dr. Norton szerint a hátfájásra különösen akkor kell odafigyelni, ha 6 hétnél tovább tart, vagy ha a következők kísérik:

  • Láz
  • Hidegrázás
  • Éjjeli izzadás
  • Megmagyarázhatatlan fogyás
  • Bélproblémák
  • Húgyhólyag problémák

A szakember azt tanácsolja, hogy bárki, aki a fentieket tapasztalja, minél hamarabb keressen fel egy szakorvost, hogy fény derülhessen a tünetek valódi okára.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves