Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

A mellrák jelei a hónaljon is jelentkezhetnek

2024. július 03.

3 perc olvasás

ELLE

betegség mellrák tünetek
A mellrák jelei a hónaljon is jelentkezhetnek
© Shutterstock

A mellrák tüneteivel fontos tisztában lenni. 


Magyarországon 2020-ban 7565 nőnél fedeztek fel rosszindulatú emlődaganatot, és körülbelül 2200-an vesztik életüket a betegség következtében minden esztendőben. A számokat nézve a mellrák a negyedik a rosszindulatú daganatok között a haláloki listán hazánkban. Most eláruljuk, mi az a jel, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Egy nő mesélte el a saját történetét 

A 34 éves Katherine Crowson-nál mindössze néhány nappal a 30. születésnapja előtt diagnosztizálták a harmadik stádiumú mellrákot, miután 2019-ben felfedezett egy kis csomót a hóna alatt. A diagnózist néhány nappal azután állapították meg, hogy az Egyesült Királyságot is lezárták a koronavírus-járvány miatt, Katherine egyedül nézett szembe az orvosi rendelésekkel, és telefonon keresztül közölte a szívszorító hírt szeretteivel.

Ezért kereste fel a háziorvosát 

Mielőtt diagnosztizálták volna, a fiatal nő észrevett egy szokatlan csomót a hóna alatt, és emiatt felkereste a háziorvosát. Ott az orvos talált egy másik csomót a mellén, amelyet Katherine nem vett észre. A kálviárája pedig ezután kezdődött el.

Észrevettem egy csomót a karom alatt, ami arra késztetett, hogy felkeressem a háziorvosi rendelőmet. Nem éreztem csomót a mellemen, amit ellenőriztem, de beutaltak a mellklinikára, mivel az orvos érezte, hogy ott van valami

– mesélte a fiatal nő, akinek heteket kellett várnia a diagnózisra, de közben érezte, hogy a karja alatti csomó egyre nagyobb lett, később pedig kiderült, hogy valóban mellrákkal küzd. 

A kezeléseknek köszönhetően azonban javult az állapota:

Körülbelül két és fél éve remisszióban vagyok, de most fejeztem be a hároméves fenntartó kezelést, ami rendkívül megterhelő volt

– mesélte Katherine, aki hozzátette, hogy most már készen áll visszatérni a munkaerőpiacra. 

Ezek az emlőrák legfőbb tünetei

  • tapintható csomó a mellben.
  • duzzadt mell (az egész emlőn, vagy csak az emlő egy részén is jelentkezhet)
  • fájdalom a mellben vagy a mellbimbóban.
  • az emlőbimbó vagy az emlő bőrének megváltozása, pl.: bőrpír, megvastagodás, érdes bőr, hámlás.
    befelé fordult mellbimbó
  • folyadék szivárgása a mellbimbóból.

Az önvizsgálat során ne csak a mellett vegyük górcső alá, hanem a hónalj területét is, hiszen a mellszövet kiterjedtebb, mint azt sokan gondolják, és könnyen előfordulhat, hogy először ott lehet felismerni, ha probléma van. A korai diagnózis pedig életmentő, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni a testünk jelzéseit. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves