Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

VESZÉLYES TREND

Bizarr szokás a barnulásért - a sörrel napozás rákot is okozhat

2023. augusztus 08.

2 perc olvasás

ELLE

barnulás napozás sör bőrrák
Bizarr szokás a barnulásért - a sörrel napozás rákot is okozhat
© Shutterstock

Furcsa napozási módszer terjedt el az interneten, de a szakértők szerint akár bőrrákot is okozhat. 


A TikTokon bukkant fel az a napozási módszer, amihez csak sörre van szükség. A felhasználók szerint így nagyon hamar és egységesen le lehet barnulni. Ám a dolog nem veszélytelen, hiszen akár bőrrákhoz is vezethet. 

Veszélyes a sörrel barnulás

Már 216 000 ember nézte meg azokat a videókat melyek a #beertan taggel vannak ellátva. A videók megtekintése folyamatosan nő, és egyre többen próbálják ki a forradalminak nevezett barnulási módszert. A lényege, hogy az emberek alacsony faktorszámú naptejjel és sörrel kenik le magukat napozás előtt, majd így fekszenek ki sütkérezni. Azok, akik kipróbálták azt mondják, hogy a sör felgyorsítja a barnulást, a nyári szín pedig sokkal tovább kitart. 

A módszer támogatói szerint a sörben lévő cukrok, savak és antioxidánsok segítik a barnulást, ezért ezt mindenkinek ki kellene próbálnia. 

Ám a szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy semmiféle tudomány bizonyíték nincs arra, hogy a módszer működik. Alacsony faktorszámú fényvédő mellett pedig kifejezetten veszélyessé válik. 

Mint bőrrákos betegeket napi rendszerességgel kezelő bőrgyógyász, kénytelen vagyok hangsúlyozni az elővigyázatosság és az odafigyelés rendkívüli fontosságát, amikor a „sörbarnulás” TikTok-trendjéről van szó

– mondta Dr. Maham Khan, a londoni Cadogan Clinic bőrgyógyásza. 

Bőrrákot is okozhat 

Az orvosok hangsúlyozzák, hogy a sör nem nyújt védelmet a káros UV-sugarakkal szemben. Az erős sugárzás bizonyítottan növeli a bőrrák kockázatát, a leégés pedig még ennél is veszélyesebb. 

Valószínűleg a sörnek egyáltalán nem lesz hatása, és az eredmény erősen megégett bőr lesz

– mondta a Ian Jackson professzor, az Edinburgh-i Egyetem kutatója. 

A szakértők elárulták, hogy mindenkit arra buzdítanak, hogy a különféle otthoni praktikák, és interneten látott bizarr módszerek helyett inkább válasszák a fényvédőket, hiszen ezek bizonyítottan megvédik a bőrt a káros sugaraktól. A life-hackek eredményeit nem támasztják alá kutatások, éppen ezért bizonytalanok, így nem szabad őket tesztelgetni. 


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves