Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Bőrrák

Sosem találod ki, melyik testrészen alakulhat ki a legcsúnyább bőrrák

2022. augusztus 05.

3 perc olvasás

ELLE

fényvédő napozás naptej rák szem szemhéj
Sosem találod ki, melyik testrészen alakulhat ki a legcsúnyább bőrrák
© Shutterstock

Van egy testrész, amit a legtöbben elfelejtenek bekenni fényvédővel, pedig ezzel a bőrrák kialakulását kockáztatják.


A rendszeres és körültekintő fényvédőzésről sosem lehet eleget beszélni. Elvégre szó szerint a bőrödet viszed a vásárra a napon – ha nem figyelsz oda a védekezésre, könnyen bőrrák lehet a vége a napozásnak.

Bőrgyógyász szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy van egy testrész, ami különösen érzékeny a napsugárzás káros hatásaira, mégis nagyon ritkán jut eszünkbe bekenni fényvédővel. Ez pedig nem más, mint a szemhéj.

„A szemhéj területén láttam eddig a legrosszabb bőrrákos eseteket”

– mondta a Huffington Postnak nyilatkozó dr. Karan Lal bőrgyógyász szakorvos, aki azt is hozzátette, több olyan páciense is volt már, akik elveszítették az egész alsó vagy felső szemhéjukat a betegség következtében.

A szemhéj kicsi és rendkívül érzékeny bőrfelületén kialakuló daganatot ugyanis nagyon bonyolult eltávolítani, és a beavatkozás jelentős hegesedéssel járhat.

A legrosszabb helyen is támadhat a bőrrák

A legtöbb embernek eszébe sem jut fényvédővel bekenni a szemhéját, pedig ezt a területet is ugyanúgy érik a káros napsugarak, mint a test többi részét. Az UV-szűrős napszemüveg segíthet csökkenteni a kockázatot, de lássuk be, nem mindig viseljük ezt a kiegészítőt, amikor a szabadban tartózkodunk.

Fotó: Pexels

Márpedig a szemhéj vékony és érzékeny bőre extrán igényli a védelmet. A bőrgyógyász szakértő azt is kiemeli, hogy a szem területén jelentkező daganatok nehezebben kezelhetőek és agresszívebbek, ezért is fontos, hogy mindent megtegyünk a megelőzés érdekében.

Ráadásul a gyakori dörzsölés miatt a szemhéj bőre sokkal hajlamosabb a hiperpigmentációra, azaz gyakrabban alakulnak ki itt pigmentfoltok, amik állapotán szintén ronthat a napsugárzás.

„A szemhéj bőre rendkívül érzékeny a napkárosodásra, ami a szemhéjak megereszkedését és ráncosodását eredményezheti.”

Hogyan óvd a szemhéjadat?

A terület extra érzékenysége miatt a legtöbben félnek bármilyen krémet is alkalmazni a szemek közvetlen közelében. Részben azért, mert félnek, hogy a készítmény belefolyik a szemükbe, illetve korábban lehet, hogy volt rossz tapasztalatuk valamilyen irritáló készítménnyel.

Fontos, hogy megtaláld azt a fényvédőt, ami nem csípi és égeti a szemedet, és ezzel a reggeli arcápolási rutinod részeként bekend a szemhéjadat is. Már léteznek kifejezetten a szemkörnyék területére kifejlesztett napvédő krémek, de ha a hagyományos verzióknál maradnál, a szakértők az ásványi fényvédőt javasolják, amiben kevesebb a potenciálisan irritáló összetevő.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves